Mer socialism när sossar vill reformera S

– Som vanligt handlar det mest om att sätta stopp för nationalister

All politik i dag handlar mest om att sätta stopp för SD och se till så att den nationella renässansen stannar av. Det är viktigare än allt annat, vilket lett till DÖ först och nu JÖK. Vänstersossar har blivit sura över Löfvens nyfunna allierade i C/L och vill reformera partiet. Det ska göras med mer av samma gamla.

SOSSEREFORM. Reformisterna heter den nya S-föreningen som har som mål att vrida socialdemokratin vänster igen. Det är enda sättet, menar man, att göra sosseriet aktuellt igen. Men framförallt verkar det – som vanligt – handla om att bekämpa nationalism. En av grundarna, Daniel Suhonen, säger:

– Regeringsuppgörelsen gör att de främlingsfientliga krafterna bara tillfälligt pausas från inflytande. Vi har en tanke om hur vi ska besegra det här.

Men det är inte bara nationalismen som är problemet enligt reformisterna, också den nyliberala politiska svängningen i partiet. Med darr ser man över Europa, där S-partier fallit som furor och inser att detta snart kommer till Sverige.

Inspirationen kommer från socialisten Bernie Sanders i USA säger Suhonen:

– Jag känner mig inspirerad av det som har hänt i USA med Bernie Sanders, att människor kan brinna och att det kan bli attraktivt med socialdemokratisk politik igen. I stället för ett insomnat administrerande av Annie Lööfs partiprogram.

Hur ska man då ordna detta? Hur ska man göra sosseriet mer attraktivt? Genom mer socialism, så klart. Reformisterna har tagit fram ett ekonomiskt program som kommer lösa alla problem och i detta hittar vi bland annat godbitar som:

 • Skrota överskottsmålet för sparande av statens finanser.
 • Skrota PPM-systemet.
 • Införa ett pensionslyft på 5 000 kronor i månaden för de med lägst inkomster.
 • Stoppa vinster i välfärden.
 • Återförstatliga apoteken, posten och järnvägen.
 • Slopa krog- och kulturmomsen och införa 25 procent moms på allt.
 • Införa 35 timmars arbetsvecka.
 • Inrätta ett statligt byggbolag som konkurrerar med Skanska, NCC och Peab.
 • Införa ett omställningsråd under statsminister som driver klimatarbetet med stora investeringar i ny teknologi och transporter.
 • Införa köttskatt.
 • Införa ny förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt samt enhetlig kapitalskatt.
 • Ränteavdragen på bolån slopas.
 • Utjämna kommunskatten i hela landet.

Utjämna genom tvång, höj skatterna för den som arbetar men de ska jobba mindre och låt staten konkurrera med byggföretagen. Just det, extra skatt på kött också. Massinvandringen verkar dock inte vara en fråga som är intressant… höjda skatter löser ju allt.

Vi har sett hur vänsterpopulistiska partiet gått framåt i somliga länder, just för att de ifrågasatt EU och migrationspolitiken. I Sverige är det inte intressant. Frågan är om en vänstersväng inom S enligt reformisternas plan skulle hjälpa socialdemokratin att vitaliseras.

Det återstår att se. Först ska de reformera det egna partiet, vilket i sig blir en grannlaga uppgift. Man kan ju hoppas på en partisprängning, men det är att hoppas på alldeles för mycket. En sak är i alla fall säker. Socialdemokratin är i kris också i Sverige – det är en god nyhet.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}