Sveriges unga muslimer får sina bidrag

Trots rapporter om bristande demokratisyn, ojämställdhet och kopplingar till radikal islamism får nu Sveriges unga muslimer (SUM) rätt till statsbidrag. Tidigare blev de av med bidragen samt återbetalningsskyldiga efter att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) tittat närmare på organisationen.

ISLAMISERING. Sveriges unga muslimer har haft förtroendevalda som stridit för Islamiska staten i Syrien och organisationen har hyllat och delat material om våldsbejakande islamistisk extremism. Det och bristande demokratisyn om jämställdhet med mera gjorde att MUFC beslutade att organisationen inte skulle få mer skattepengar (samt att de skulle betala tillbaka bidragen från tidigare år: 2011 till 2016).

Detta beslut överklagades och nu har Förvaltningsrätten kommit med besked. Muslimerna ska få behålla sina bidrag samt godkännas bidrag för 2017. Rätten tycker att organisationen gjort tillräckligt för att komma till rätta med hur det varit. De skriver:

”Domstolen har bedömt att föreningen har visat att organisationen vidtagit åtgärder mot de medlemmar och medlemsföreningar som agerat odemokratiskt och avbokat föreläsare som uttryckt odemokratiska idéer. Domstolen har inte heller funnit någon koppling till Muslimska brödraskapet. I bedömningen har domstolen också tagit hänsyn till att föreningen genomfört demokratifrämjande insatser och bedrivit ett förebyggande arbete mot extremism.”

Ungefär en miljon kronor till SUM för 2017 och de kan nu fortsätta söka och få pengar framledes.

SUM är en paraplyorganisation med runt 40 medlemsföreningar runt om i Sverige med cirka 5 000 medlemmar. Ordförande är Rashid Musa, som mer ofta än sällan avfärdar all kritik som “islamofobi” och som ogärna tar avstånd från muslimsk extremism.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}