Sverigedemokraterna vill inte längre lämna EU?

Var står egentligen Sverigedemokraterna i EU-frågan? Det råder viss förvirring i frågan men nu klargör Peter Lundgren, EU-parlamentariker, hur han ser på saken. SD tänker inte driva på ett utträde ur EU, istället vill man påverka unionen från insidan. SDs presschef tonar dock ner uttalandet.

VÄNDNING? Sverige ska inte lämna EU utan istället reformera inifrån. Det sade Peter LundgrenSVT Forum. Anledningen till att partiet vänder 180 grader i EU-frågan är att många EU-kritiska partier kommer gå framåt i det kommande EU-valet.

— För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, och även det vi kommer att driva i valrörelsen.

Förra året gick SD till val på ett utträde, och man hyllande England och brexit. Brexit har visat sig bli en oerhört komplicerad affär och i dagsläget är det fortfarande ingen som vet hur ett land gör för att lämna EU och vad konsekvenserna blir. Kanske har detta påverkat Sverigedemokraterna.

Lundgren säger att partiet inte längre kommer driva frågan om en folkomröstning om EU men att detta kan förändras i framtiden. I dagsläget anser han dock det inte vara det bästa för Sverige.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustavsson tolkar Lundgrens uttalande som ett sätt att försöka resonera och diskutera kring det som skett kring brexit. Vad partiets officiella ståndpunkt faktiskt är verkar fortfarande något oklart.

“Jag tolkar Peters intervju som ett sätt att försöka resonera och diskuterades kring det skett med anledning av brexit. Jag tolkar det också som att han menar att det finns anledning att titta på processen i sig, de förhandlingar som skett, och det kommande utfallet, detta för att samla på sig kunskap och ta lärdom av händelsen i stort och för vårt kommande arbete i inte minst EU-valet.”

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}