Sigtuna kommun slutar sälja burkini

– Anses inte främja integration

Ska Sigtuna kommun sälja och hyra ut burkinis, eller är detta ett hinder för muslimska kvinnors integration i det liberala Sverige? Frågan lyftes faktiskt i kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun och, kanske förvånande, kom man fram till att burkinis knappast främjar arbetet med integration.

INTEGRATION. Midgårdsbadet i Märsta har under en tid sålt det omdebatterade badplagget burkini. Plagget uppfanns i början av 2000-talet av muslimen Aheda Zanetti, då hon såg att det fanns ont om sportkläder för muslimska kvinnor som valt, eller blivit tvingade till, att täcka sig enligt muslimsk sed.

Plagget har sedan dess varit omdebatterat. Ett plagg som stödjer kvinnoförtyck, eller ett sätt att inkludera? I Sverige blev det mycket diskussioner när Stadium började sälja burkinis 2018. Stadium själva menade att detta var ett sätt att aktivera kvinnor som tidigare inte haft möjlighet, men många uppmanade till bojkott. Burkinin försvann från sortimentet på grund av ett “tekniskt fel” men var sedan tillgänglig för försäljning.

I dagsläget går den dock inte att hitta på stadium.se, men när Tidningen Svegot ringer upp förklarar Stadium att de finns till försäljning, men är slut på lager. Det är dock oklart när det kommer in nya, och de som fanns sålde snabbt slut.

Och numera inte heller hos Midgårdsbadet. Kultur- och fritidsnämnden har tagit upp plagget till diskussion och kommit fram till att kommunen inte bör sälja burkinis. Beslutet var dock inte enigt, och (S) samt (V) röstade emot.

I beslutet står att läsa att Sigtuna kommun vill arbeta med att kvinnor och flickor med annan etnisk eller religiös bakgrund ska integreras i det svenska samhället. Men, man vill även ta ställning för jämställdhet och mot hedersförtryck.

Burkinin anses stå för ett värdesystem som inte främjar integration.

— Sigtuna kommun bör inte bidra till att sådana värderingar vidmakthålls och ska därför inte tillhandahålla burkini till försäljning eller uthyrning i kommunens badanläggningar, säger Lars Björling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Något förbud är det då inte tal om, poängterar han. Det går fortfarande utmärkt att bada i heltäckande baddräkt på Midgårdsbadet.

Integrationsfråga?

Att burkinis är dålig för integrationen är ingen självklarhet. Integration, att sammanföra skilda delar till en större enhet, innebär inte nödvändigtvis att muslimska kvinnor ska ha på sig västerländska baddräkter. Det kan lika gärna innebära att svensken får vänja sig vid heltäckande sådana.

Att Midgårdsbadet nu slutar sälja och hyra ut burkinin gör givetvis varken till eller från för integrationen, muslimska kvinnors frihet eller problemen vi har i Sverige, men det är ändå ett friskhetstecken, om än litet sådant, att man vågar ta sig an ämnet.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}