Abort i 30e veckan – inget brott har begåtts

– Ofött barn är inte brottsobjekt enligt åklagaren

Ofödda barn i Sverige har inga rättigheter eftersom de inte är individer. Det har en åklagare kommit fram till och lägger därför ner en förundersökning om en abort som begicks på Karolinska sjukhuset i Stockholm i vecka 30. Sverige har i praktiken obegränsad abortmöjlighet.

ABORT. Det var under förra året som en abort utfördes på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Denna skedde i 30e graviditetsveckan och berodde på en feltolkning av ultraljudet. I Sverige gäller fri abort fram till vecka 18. Därefter måste det finnas särskilda skäl och tillstånd måste ges av Socialstyrelsen.

Efter att polisanmälan gjorts inleddes en förundersökning om grovt vållande till annans död. Denna har nu åklagaren valt att lägga ned. Till Dagens Nyheter säger åklagare Jennie Nordin:

– Jag har kommit fram till att förundersökningen ska läggas ner med hänsyn till att ett ofött barn inte är ett brottsobjekt. Därmed finns det inget brott att utreda.

Konsekvensen av denna tolkning är uppenbar. Ett ofött barn har inga rättigheter och därmed är i praktiken en abort tillåten fram tills det att barnet är fött. Detta diskvalificerar abortlagstiftningen som säger att tillstånd krävs efter vecka 18. Kan du bara hitta någon som är villig att utföra aborten kan den göras ända fram till förlossningen eftersom det ofödda barnet inte har några rättigheter.

Kavot Zillén är doktor i medicinsk rätt vid Stockholms universitet och säger till DN:

– I Sverige åläggs rättigheter och skyldigheter födda personer. Ett ofött barn anses inte vara ett rättssubjekt och ett ansvar för vållande till annans död kan därför inte utkrävas i den angivna situationen.

Åklagaren är själv skeptisk till hur lagen är skriven – en lag hon tvingas förhålla sig till – och säger:

– Min personliga uppfattning är att det är något som lagstiftare bör titta på. Även ofödda barn ska kunna ha ett rättsligt skydd.

Att det ska finnas något större intresse från opinionsbildare att driva frågan och förmå lagstiftarna att ta itu med saken ska vi inte förvänta oss. I västvärlden i dag är konsensus att abort är en kvinnans rättighet och något att fira. Så sent som här om dagen röstade delstaten New York för att abort ska tillåtas fram till förlossning och lagen är skriven på ett sådant sätt att det räcker med att kvinnan “känner” att hon inte vill ha sitt barn, för att det ska aborteras. Detta firades med att låta belysa byggnader i staden med rosa ljus.

Feminister och vänsterliberaler driver med frenesi moderns “rätt” att döda sitt eget barn i moderlivet och någon kraftfull motkraft finns egentligen inte i Sverige. Världen idag ställde frågan till riksdagsledamoten Michael Anefur som är Krist­demo­kraternas talesperson i medicinsk-etiska frågor. Svaret lämnar mycket att önska:

“KD:s uppfattning är att lagstiftningens avsikt var att skydda ofödda enligt de tidsangivelser som finns i lagen. Att abortera i v 30 är inte acceptabelt och kan inte vara lagstiftarens mening. Samtidigt menar åklagaren att foster inte kan vara ett eget rättsobjekt. Det bästa vore att få detta prövat i domstol vilket nu inte kommer att ske då åklagaren lagt ner ärendet.”

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}