Fler uppsägningar att vänta 2019

Allt fler kurvor pekar åt fel håll i Sverige. Fler brott, högre skatt och nu allt fler uppsägningar. Efter en lång trend av färre tjänstemän och arbetare som fått lämna sitt arbete beräknar man nu att detta istället kommer att öka.

OROANDE. Sex år i rad har antalet tjänstemän som sagts upp minskat. I höstas planade det ut och nu tror Lennart Hedström, VD på omställningsorganisationen TTR Trygghetsrådet, att det kommer öka.

— Vi tror att det kommer att bli en liten ökning jämfört med 2018. Vi räknar med en uppgång på 10 procent och går från 11 000 till 12 000 tjänstemän till oss.

Omställningsorganisationer hjälper varslade personer att hitta nya jobb och LOs motsvarighet heter Trygghetsfonden. Även där tror man på ett trendbrott. Caroline Söder, VD:

— Som jämförelse kan nämnas att vi 2009 hade 61 000 uppsagda. Vi bedömer att antalet uppsagda kommer att öka något under 2019 men framför allt tillta under 2020.

2018 sades 10 700 arbetare upp. Lika få som 2007, före den stora finanskrisen.

Det finns mycket som tyder på tuffare tider. Konkurserna fortsätter öka och Stockholm som brukar kallas för “jobbmotorn” har börjat hacka betydligt.

Dock har företagen blivit mer försiktiga med massuppsägningar eftersom det slår hårt mot deras varumärke. Istället byter man ut personalen i omgångar, en situation vi får vänja oss vid enligt Hedström.

— Det tror jag är en situation vi får vänja oss vid, och det är allt fler som uttrycker att de inte vill varsla längre för att de tycker att det slår väldigt hårt på deras varumärke.

Fler uppsägningar 2019, och än fler 2020 med andra ord.

Att a-kassan är oerhört dåligt finansierad är ingen direkt tröst i sammanhanget.

Är du förberedd?

Källa Sverige Radio
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}