Regeringen undanhöll prognos om anhöriginvandringen

I sommar börjar nya regler gälla kring familjeåterförening för “flyktingar” i Sverige. 20 000 personer ska få möjligheten att ta hit sin kärnfamilj, helt utan krav på garanterad försörjning. Regeringen har hänvisat till en prognos från Migrationsverket, och samtidigt mörkat en nyare utredning som gjorts.

MÖRKNING. Som Tidningen Svegot rapporterade tidigare i veckan kommer nya regler börja gälla i sommar och 20 000 “flyktingar” i Sverige kommer då kunna ta hit sin närmaste familj på svenska skattebetalares bekostnad. När frågor ställts till migrationsminister Morgan Johansson så har han hänvisat till en rapport från Migrationsverket, väl medveten om att en nyare utredning levererats av myndigheten.

Nu är det inga jättestora förändringar som redovisas, men det är inte antalet “anhöriga” som antas komma till Sverige som är grundfrågan, utan att minister Johansson ljugit. I den tidigare rapporten skriver verket att 7 700 fler “anhöriga” kommer att beviljas uppehållstillstånd i och med regeländringen. I den nyare rapporten, som inkom till regeringen samma dag den tillträdde, är siffran höjd till 10 100. Trots det har statsrådet Johansson hänvisat till den äldre prognosen.

Själv kommenterar ministern sina osanningar med att kalla det “en tidningsanka”.

Fortsatt är det obegripligt hur Migrationsverket kommit fram till att bara 10 100 personer kommer att (under en treårsperiod) komma till Sverige i och med regeländringen, som omfattar 20 000. Tror de på fullaste allvar att hälften av de som omfattas inte kommer att ta hit en “anhörig”? Migrationsverket skriver själva angående regeländringen:

”En återgång till tidigare regelverk för anhöriginvandring skulle innebära att Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU för familjeåterförening, där inte minst Tyskland har gått i en mer restriktiv riktning”.

Vem som helst begriper att Sverige därmed – och åter igen – blir ett av de mest attraktiva länderna för “flyktingar” att söka sig till. Det säger också sig själv att de “anhöriga” som nu ska välkomnas till Sverige, på vår bekostnad, inte alltid kommer vara så nära släktingar som de utger sig för att vara.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}