USAs utrikesminister utmanar globalismen

USA deltar inte i toppmötet i Davos men via sin utrikesminister levererades ett budskap i nationalistisk anda. Enligt The Telegraphs reporter på plats var det en “antiglobalistisk stinkbomb” som Mike Pompeo släppte.

GLOBALISM VS. NATIONALISM. I Davos möts gräddan av internationalismens förkämpar. Mötet som arrangeras av World Economic Forum samlar inflytelserika företagsledare, internationella politiska ledare och andra tillhörande “eliten” för att diskutera frågor som rör det internationalistiska samfundet. Man kan säga att det är en mer öppen version av Bilderberggruppen.

Flera av de ständiga gästerna har dock inte kommit till årets möte. Emmanuel Macron vågade inte lämna Frankrike och Storbritanniens Theresa May har fullt upp på hemmaplan. Inte heller USAs president bryr sig nämnvärt om Davos. Däremot deltog USAs utrikesminister, Mike Pompeo, via länk och höll ett anförande. Antagligen satte en del av de närvarande i vrångstrupen när de hörde vad han hade att säga.

Precis som att president Trump stolt förklarat sig vara nationalist försvarade Pompeo den nationalistiska/populistiska vågen som sveper över västvärlden. Bland annat konstaterade han att det som händer är att folk ställer frågor som inte tagits på allvar under allt för långt tid: är globalism bra, till exempel.

Han säger vidare:

– Nya vindar blåser över världen. Den centrala frågan är: tyder de på bra väder eller ett kommande oväder? Är detta avbrott bra eller dåligt? Jag menar att det är en bra utveckling. Vi omfamnar tidlösa sanningar. Sanningar som dessa: nationer är viktiga. Inga internationella sammanslutningar kan representera ett folk lika bra som deras egen ledare. Starka gränser är grunden för starka nationer. Det är så vi håller folket tryggt och skyddar vår självständighet.

Ett tydligare ställningstagande för den nationalistiska saken har inte hörts på ett möte av den magnituden sedan andra världskrigets slut. Att det levereras av USAs utrikesminister gör det hela ännu mer positivt. Pompeo hänvisade också till Italiens nya regering och Brexit, samt till valet av Donald Trump som något mycket positivt.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}