SD-ordförande frias för hets mot folkgrupp

– S-politiker lovar att se till så att lagen skärps

Ordföranden för SD-Karlskrona, Christopher Larsson, friades i dag av Blekinge tingsrätt. Han stod åtalad för hets mot folkgrupp i samband med ett inlägg på SDs Facebooksida. Rätten var inte enig och anmälaren, S-politikern och riksdagsledamoten Magnus Manhammar, lovar nu att arbeta för att HMF-lagen skärps ytterligare.

DEMOKRATUR. En oenig tingsrätt kom till sist fram till att SD-politikern inte hade “klart överskridit” gränsen för en saklig diskussion i och med sitt inlägg på Facebook, därför frias han. Att inlägget gjordes på en Facebooksida som var kopplad till politisk diskussion spelade också in.

Tingsrätten var dock inte enig då socialdemokraten Ole Sunnerfjäll, som var nämndeman, ville se Larsson dömd. Anmälaren, riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S), är missnöjd med den friande domen och säger till P4 Blekinge:

– Domen visar att lagstiftningen måste ändras och jag som lagstiftare ska göra allt vad jag kan för att ändra lagen så att det inte blir tillåtet att sprida hat på det här sättet i sociala medier.

Vad är det då för “hat” som Christopher Larsson ska ha spridit? Inlägget han skrev var en reaktion på att Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona fick böneutrop från sin minaret på Kungsmarken. Larsson skrev i november 2017 följande:

“En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ‘Allah är stor’ samma fras ‘Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften. Vi hade ett islamistiskt terrordåd i New York igår, vi har haft självmordsbombare vid två tillfällen i Stockholm. Säpo säger att vi har mer än 200 islamska extremister beredda att dö för islam.”

Larsson påpekade också att moskéer har olika ingångar beroende på kön, att hbtq-personer inte är välkomna och att minareten är en “symbol för kvinnoförtryck”. Förutom det sistnämnda påståendet, som får anses vara politikernas egna åsikt, är övriga påståenden med sanningen överensstämmande.

SD-politikern säger i dag att han är “glad och lättad” av domen.

Åtalet mot Larsson blev extra uppmärksammat då det visade sig att åklagaren som initialt drev ärendet, Lena-Marie Bergström, var aktiv SD-motståndare och att hon delat en film på Facebook där SD jämfördes med nationalsocialister. Resultatet blev att hon ansågs jävig och fråntogs målet.

Christopher Larsson är bara en av många som under senare år har anmälts och åtalats för hets mot folkgrupp på grund av inlägg på sociala medier. Att han blev frikänd måste betraktas som en seger i sig. Att han ens anmäldes är däremot vansinnigt och ett av många tecken på hur lätt man tar på den demokratiska yttrandefriheten.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}