Polisen har ingen koll på gränsen

Gränspolisen har ingen kontroll över Sveriges gräns, säger de själva. Det har blivit så illa att de själva larmat justitiedepartementet.

HÅLLS GRÄNSEN? Människor reser in till Sverige lite hur som helst eftersom gränspolisen inte har de resurser som krävs för att göra sitt jobb. Här om dagen reste åtta uzbeker in i Sverige på turistvisum (de skulle träffa en kompis i Rinkeby) och polisen mötte dem med “hej och välkommen” i stället för att stoppa dem, vilket de borde gjort enligt Robert Lindström, polisinspektör.

I princip kontrolleras ingen som kommer in i Sverige, enligt gränspolisen. Det saknas lokaler, datorer, passläsare och personal. Gränspolisens huvudskyddsombud för region Stockholm konstaterar att man är “ofattbart underbemannade”.

Det som oroar just nu är uzbeker som reser in. Under senare år har uzbekiska medborgare varit föremål för misstanke i flera fall kopplade till misstänkt terrorism. I detta nu pågår en rättegång mot flera uzbeker som misstänks ha förberett en terrorattack. Ungefär 2 000 uzbeker reser in i Sverige årligen, utan kontroll.

Skyddsombudet säger att man inte har någon kontroll över den svenska gränsen och han har larmat justitiedepartementet om detta. Departementet vägrar kommentera det hela.

Tidningen Svegot rapporterade tidigare om EUs svidande kritik av gränsskyddet och kunde konstatera att det har varit eftersatt sedan år 2000 – i 19 år. Av allt att döma är det fortfarande en fråga som inte prioriteras av svenska politiker.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}