Ett ton omärkt och oförpackat kebabkött stoppat av gränspolis

Som tur är stoppades den eventuellt smittsamma köttransporten vid gränsen mot Sverige. Köttet är nu kastat, enligt importören, men denna transport var bara toppen av ett isberg.

OSMAKLIGT. Gränspolisen fattade misstankar mot den vita skåpbilen som körde över Öresundsbron och valde att kontrollera den. Det visade sig vara rätt beslut. I skåpbilen låg nämligen närmare ett ton kebabkött. Köttet, som visade sig vara kalvkött, var grovstyckat och låg helt öppet utan att vara förpackat i lastutrymmet.

Det saknade även stämplar, vilket gör det omöjligt att spåra. Inte heller fanns det några handelsdokument eller någon faktura, samt de papper som ska visa att köttet är fritt från salmonella. Allt detta krävs enligt svensk lag.

Och denna skåpbilen är bara en av många som transporterar kött in kebab- och pizzahak i Sverige. Anders Zettlund som är livsmedelsinspektör säger till Sydsvenskan att han tror att mycket kött kommer in till Sverige på detta sättet — omärkt och eventuellt hälsofarligt. I bästa fall bara allmänt äckligt.

Givetvis förbjöd Livsmedelsverket det företag som importerat köttet att sälja det vidare. Företaget hävdar att man har slängt köttet, samt skickat en kvittens.

970 kilo kött levererades alltså inte. Frågan är hur mycket kött som tar sig igenom, kött som är direkt hälsovådligt. Våra gränskontroller är ju som bekant inte direkt stenhårda och det finns annat än oönskade människor som tar sig in.

Kebab- och pizzahak är ökända för sin dåliga hygien och deras fusk med skatter och arbetsgivaravgifter. Priserna är ofta misstänkt låga och man förstår varför när det framkommer vilken kvalité det är på köttet som köps in.

Inget som en svensk nationalist bör stödja. Av moraliska såväl som hälsomässiga skäl.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}