Soros påverkansorganisation nu etablerad i Berlin

Efter att Ungern ställde krav på George Soros organisation Open Society Foundations och ifrågasatte deras arbete med att undergräva den ungerska staten, samt såg till att beskatta den typen av ickestatliga organisationer, så har nu verksamheten flyttat till Berlin. I den tyska huvudstaden känner man sig välkommen.

PÅVERKAN. George Soros stiftelse Open Society Foundations har som uppdrag att bekämpa nationalistiska och konservativa regeringar samt verka för samhällsomstörtning och den vänsterliberala världsordningens utbredning. Det görs framförallt genom att finansiera samhällsomstörtande element (Black Lives Matter i USA eller olika öppna gränser-organisationer i Europa). I Ungern stötte man på patrull.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán var i sin ungdom aktiv antikommunist och hans verksamhet samt utbildningen finansierades av George Soros; Orbán vet alltså hur den ungerskjudiske oligarken arbetar. Att detta var en av orsakerna till de åtgärder som satts in mot Open Society Foundations kan vi ta för sannolika.

Till sist flyttade Open Society Foundations sitt huvudkontor för Europa till Berlin, och den flytten verkar ha fallit väl ut. Sveriges Radio har besökt det nyöppnade kontoret och pratat med organisationens Europachef, Goran Buldioski.

– I Ungern lämnade vi en atmosfär präglad av hat, säger han och berättar att man i Berlin känner sig varmt välkommen. I alla möten de har med organisationer och myndigheter får de bara uppmuntran och positiva ord. Så var det inte i Ungern.

– Det gick så långt att vi blev oroliga för våra medarbetares säkerhet, säger han. Och med de nya lagarna som begränsar frivilligorganisationers verksamhet i Ungern, befarade vi också att vi inte kunde skydda information om våra samarbetspartners, fortsätter Buldioski.

Han berättar också att stiftelsens statsfientliga arbete inte avstannar på grund av flytten utan man kommer fortsätta att finansiera olika organisationer i Ungern vilka arbetar mot Orbáns regering och den Ungerska staten. Men det är inte helt lätt i Berlin, trots den tyska statens välkomnande. Det är svårt att hitta kontorsutrymme för de 200 personer stiftelsen till sist ska ha på plats och för de anställda som flyttade med från Ungern är det inte lätt att hitta boende.

George Soros själv har uttryckt en stor oro och sorg över att hans livsverk i mångt och mycket har raserats på grund av president Donald Trump och framgångarna för europeiska nationalister. Flytten från Budapest är ännu ett bakslag för Open Society Foundations. Det är allt färre länder som ser positivt på organisationens närvaro och minerna är sura på kontoret i Berlin.

Det går helt enkelt inte vänsterliberalernas väg just nu.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}