Nattfotboll mot invandrarkriminalitet i Norrköping

I Norrköping, som har tre av Sveriges “utanförskapsområden”, satsade man på nattfotboll för att minska kriminaliteten i slutet av 2018. Hjälper verkar det också göra, vilket avslöjar en del intressanta fakta.

BROTTSPREVENTION. Den här nyheten kan vara lite svår att ta till sig för alla de verklighetsförnekare som finns i vårt avlånga land. Men den är inte desto mindre sann. När man i Norrköping börjat arrangera nattfotboll för ungdomar i “utanförskapsområden” så har kriminaliteten minskat.

I inslaget från TV4 framgår det med all önskvärd tydlighet att det inte är svenska ungdomar som väljer nattfotboll hellre än att ägna sig åt brottslighet. Klippbilderna från gymnastiksalen talar sitt tydliga språk. Så också att det är invandrartäta områden som är problemområden. Därtill säger polisen att antalet anmälda brott har minskat, bland annat som en konsekvens av nattfotbollen.

Fast det är mycket “kanske” och så handlar det om att andelen “anmälda brott” har minskat. Det säger inte mycket om den faktiska brottsligheten. Kanske är det bara anmälningsbenägenheten som minskat då man insett att det inte hjälper att anmäla brott till polisen?

Hursomhelst är det inte långsökt att anta att det märks om man får de personer som annars begår brott och stökar runt att göra annat några timmar. Det säger sig självt att man inte har tid att begå brott om man spelar fotboll. Samtidigt måste man ju ställa frågan om det är så att alla svenska ungdomar som inte bor i dessa områden alltid har en massa aktiviteter för sig? Och om de har det, är det dessa aktiviteter som hindrar dem från att begå brott?

Vi lämnar spekulationerna upp till läsaren.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}