Bristande resurser gjorde skogsbränderna värre

För lite personal hos räddningstjänsten var orsaken till att sommarens skogsbränder blev så allvarliga. Det visar en undersökning som Uppdrag granskning har gjort.

RESURSBRIST. Det är inte bara försvaret, polisen, sjukvården och skolan som befinner sig i vad som kan kallas “kris”. Också brandförsvaret har stora problem, vilket visade sig under sommarens skogsbränder. Framförallt är det bristen på personal som försvårar och bristen är som störst i de nordligaste länen. Mikael Svanberg, vice ordförande i Brandmännens riksförbund, säger:

– Den operativa förmågan har minskat över tid i många kommuner.

Uppdrag gransknings undersökning visar också att varannan brandman menar att det också fanns betydande brister vad gäller utrustning och fordon, vilket påverkade spridningen av bränderna.

Senast i dag stod Stefan Löfven och lovade mer åt alla i riksdagens talarstol och han tog bland annat upp skogsbränderna i sin regeringsförklaring. S/MP-regeringen gjorde uppenbarligen inte mycket åt beredskapen under sin förra mandatperiod, varför vi inte kan tro att särskilt mycket kommer förändras under den innevarande.

Sanningen är den att samtliga partier i Sverige, vilka innehaft regeringsmakten i olika konstellationer under årtionden, har haft allt annat än svenskarnas väl och ve eller Sveriges bästa för ögonen. Det har varit öppna gränser, nedrustning, mer EU och hbtq som legat i fokus. Samtidigt krackelerar landet.

“Hela Sverige ska leva” hör vi allt som oftast, men ingen av dessa politiker menar vad de säger. Det låter fint dock. En gammal sanning är att det är av frukterna vi känner dem – våra ledare. Alliansen eller en rödgrön röra – alla har de levererat rutten frukt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}