Fortsatt ökad brottslighet under 2018

Brottsförebyggande rådet släpper preliminär statistik för 2018. Trenden med stigande anmälningar fortsätter. Under förra året anmäldes två procent fler brott än året innan.

BROTTSLIGHET. Bedrägeribrott ökar kraftigt, 25 procent, och då framför allt utpressningsbrott och datorbedrägeri. Utpressning har ökat med hela 293 procent.

Antalet anmälda våldtäkter ökar med 8 procent, men antalet anmälda sexuella ofredanden gick ned något, vilket kanske förvånar med tanke på att även 2018 var ett år av #metoo.

Runt en tredjedel, eller 29 procent, av våldtäktsanmälningarna gällde barn under 15 år och ytterligare 15 procent mot barn under 18. Nästan hälften av offren (46 procent) av alla anmälda våldtäkter var alltså under 18.

514 av de anmälda våldtäkterna (7 procent) hade män eller pojkar som offer. En siffra som troligen tyvärr kommer öka med en allt större och aggressivare grupp utlänningar som har detta beteende i sin kultur innanför våra gränser.

BRÅ påpekar i rapporten att det gäller anmälda, och inte faktiska brott.

Benägenheten att anmäla brott kan förändras över tid, till exempel på grund av
förändrade attityder i samhället eller ändrade försäkringsvillkor. Detta innebär att
det för många brottstyper är svårt att utifrån de anmälda brotten avgöra om
brottsligheten i samhället ökar eller minskar.

Givetvis är det så. Men att vårt samhälle har blivit våldsammare och otryggare på kort tid behöver man ingen statistik för att förstå. Det räcker, tyvärr, i många fall med att gå utanför dörren.

Läs hela rapporten här.

Bild: BRÅ
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}