S och SD har ökat sedan valet

Samtliga partier, förutom Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, backar i Novus januarimätning. Det kan förklara alla de eftergifter som gjorts i förhandlingarna.

OPINIONEN. Mätningen gjordes i början av januari, innan den märkliga uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna slöts.

I mätningen hamnar både Miljöpartiet och Liberalerna under 4 procents-spärren och skulle därmed åka ut ur riksdagen om det vore val idag, enligt mätningen.

Torbjörn Sjöström, VD på Novus, säger att detta kan vara en förklaring till uppgörelsen.

— Miljöpartiet och Liberalerna ligger väldigt illa till. De hade absolut inte vågat ett extra val. Det är väl bevekelsegrunderna för att man gått med på de här eftergifterna.

Samtliga regeringspartier utom SD och S tappar i mätningen. Förtroendet för politiker i stort har störtdykt under de fyra månader som har gått sedan valet.

Sverigedemokraterna är näst största parti i mätningen, och att Socialdemokraterna ökat kan förklaras med bristen på synliga konflikter inom partiet, menar Sjöström. SD ökar med blygsamma 1,7 och S med hela 3,5 procent.

—  S har vunnit på att vara partiet som regeringsbildningen kretsat kring. Inga interna konflikter som bubblat upp till ytan.

Många hade hoppats, och trott på ett extra val. Det har hela tiden verkat osannolikt med tanke på hur nära spärren MP och L legat, och denna mätning bekräftar detta. För att undvika ett extra val, och därmed helt bli utslängd ur maktens korridorer är dessa partiet (och även övriga) beredda att acceptera nästan vad som helst.

Makten framför allt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}