Rekordbeslag av illegala vapen i Göteborg

Polisen i Västra Frölunda har gjort ett rekordbeslag (kanske det största någonsin säger man) av vapen i gängmiljöer.

GÄNGKRIG. I Sverige finns det tre större grupper som har ansenliga vapenarsenaler: militären, polisen och de kriminella. Den hederliga, ärliga och laglydiga medborgaren däremot, har inte mycket att försvara sig med. Idéen är att vi överlåter våldsmonopolet till staten, vilket är en fin tanke och en välfungerande praxis – så länge staten är av godo. Om det förändras blir det genast problematiskt.

Därtill kan det vara menligt om kriminella (som inte bryr sig om lagar – därav kallas de kriminella) inte hanteras av polisen, på grund av olika orsaker. Helt plötsligt står medborgaren ensam, utan något som helst sätt att försvara sig på.

Polisen i Sverige för en ojämn kamp mot de kriminella gängen, som beväpnar sig som aldrig förr. Militära vapen, sprängmedel och annat finns att få tag på för den med rätt kontakter i den undre världen. Med jämna mellanrum slår polisen till mot vapensmugglare och illegala vapenupplag, som nyligen i Västra Frölunda, då man fann stora mängder skjutvapen och sprängladdningar.

Problemet är att dessa tillslag, som gärna kablas ut, inte ens hyvlar av toppen på isberget. Om vi inte är där redan så är vi väldigt nära att få en situation som i somliga andra eftersatta länder, där de kriminella gängen de facto är bättre utrustade än polisen, och därtill har större budget.

Nej, Sverige är inte Mexiko men utvecklingen är utan tvekan oroväckande och en gnagande känsla är att ansvariga myndigheter inte tar det hela på allvar.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}