American Psychological Association: Traditionell manlighet är skadligt

American Psychological Association (APA) går nu ut med riktlinjer till sina medlemmar i hur man ska behandla män och pojkar. Deras råd är att bekämpa “traditionell manlighet” eftersom denna anses vara psykologiskt skadlig.

PROGRAMMERING. Den kanske mäktigaste organisationen för psykologer i världen har nyligen släppt riktlinjer för hur psykologer bör hantera män och pojkar som kommit i deras vård.

Varför behövs då detta? Jo, APA oroar sig bland annat över mäns våldsamhet.

“Män begår 90 procent av morden i USA och representerar 77 procent av mordoffren. De är den grupp som löper högst risk att bli utsatta för våldsbrott. De löper 3,5 gånger högre risk än kvinnor att begå självmord och deras medellivslängd är 4,9 år kortare än kvinnors.”

Riktlinjerna har tagit 13 år att ta fram och bygger på över 40 års forskning. APA har kommit fram till att “traditionell manlighet” är skadligt för psyket. Exempel på de dåliga sidorna av traditionell manlighet är att lära pojkar att förtrycka sina känslor, att vara tävlingsinriktad, viljan att dominera andra och aggression.

“Traditionell manlighet har visat sig hämma mäns psykologiska utveckling, begränsa deras handlingsfrihet, resultera i stress över sin könsroll och påverka deras mentala hälsa negativt.”

Liknande riktlinjer för kvinnor har funnits sedan 2007, så att det nu kommer för män i sig inget extraordinärt. Men med tanke på det psykologiska krig som redan förs mot män, och unga pojkar i synnerhet, finns det anledning till oro.

Givetvis är det inte önskvärt att män förtrycker sina känslor så pass mycket att de tar psykologisk skada, men inte heller att vi lär män att vara lika känslomässiga som kvinnor.

APA är mycket tongivande inom sitt fält och det var när de 2013 slutade klassa transsexualism som en psykisk sjukdom som amerikanska armén började tillåta könsbytare som soldater.

De följer även tidsandan noga, och accepterar numera tanken på att kön inte är binärt utan en “flytande skala”.

APAs riktlinjer för behandling av män och pojkar behöver inte vara något negativt. Det skulle, till och med, kunna hjälpa till att läka några av alla de män och pojkar som lider. Det vore tacksamt.

Allt hänger givetvis på hur riktlinjerna tolkas och det finns tyvärr ingen anledning att tro att de kommer tolkas sunt, utan troligen blir detta ytterligare ett vapen i händerna på männens fiende. Ett vapen i en mycket mäktig organisations händer.

Det kan vara första steget i att helt enkelt klassificera manlighet som en psykisk sjukdom. Det må låta bisarrt, men vi lever i bisarra tider.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}