LVU:ad asylant erkänner verklig ålder – tvångsvårdas som ung i alla fall

Den unga kvinnan kom till Sverige från Elfenbenskusten 2017. Då sade hon sig vara 17 år gammal och ensamkommande. Efter att ha blivit LVU:ad under asylprocessen har hon ändrat sig och erkänner sin verkliga ålder. Något som myndigheterna avfärdar.

ÅLDERFLUID. Eftersom den unga kvinnan sade sig vara 17 år när hon kom till Sverige så har myndigheterna gått efter detta, trots att det inte är styrkt. Nu, när 17-åringen blivit LVU:ad efter att ha begått en misshandel och rymt från olika HVB-hem, erkänner hon sin verkliga ålder.

Till Förvaltningsrätten hävdar hon nu att hon ljugit för Migrationsverket och att hon egentligen var 25 år gammal. Det skulle i sådant fall innebära att hon inte kunde omfattas av LVU. Rätten menade dock att det inte fanns skäl att tro på henne, varför beslutet om LVU skulle gälla. Domen överklagades till Kammarrätten, men de kom till samma slutsats.

Migrationsverket har inte ännu prövat kvinnans asylansökan men det torde stå klart att hon antingen ljugit initialt, eller är beredd att ljuga för att komma undan att behöva ta ansvar för sina handlingar. Det borde vara skäl nog att avslå hennes ansökan. Det är dock föga troligt att verket kommer till den högst rimliga och logiska slutsatsen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}