“Ensamkommande” utnyttjas som svart arbetskraft

Precis som förutsagts av massinvandringens motståndare hamnar nu många illegala i Sverige i svartjobb. Svenskar går därmed miste om enkla arbeten och ett parallellt samhälle skapas vid sidan om. Samma krafter som förespråkat massinvandringen tjänar på det medan alla andra förlorar.

HJÄRTONT. Då “ensamkommande” väljer att stanna kvar i Sverige trots att de fått avslag på sin asylansökan så blir de av med bostad och bidrag. Istället för att lämna landet väljer vissa av dem att arbeta svart, under hårda förhållanden.

En sådan illegal invandrare, och tillika svartarbetare, är Reza som Sveriges Radio har talat med. Han är inte nöjd med sin arbetssituation men väljer ändå att stanna kvar i landet.

Enligt egen utsago jobbar han sju dagar i veckan för ingen annan betalning än mat och sovplats. Och sovplatsen verkar inte vara speciellt trevlig.

— Jag fick sova på golvet i lokalen. Det var kallt på nätterna. På dagarna var det jättevarmt men på natten var det kallt för det fanns en ventilation i lokalen. Det var kallt men jag fick i alla fall någonstans att sova.

Frivilligorganisationer landet över vittnar om att svartarbetande illegala immigranter är vanligt. Hanna Scott på Stadsmissionen i Skåne säger att villkoren ofta är hårda.

— Det är ofta hårda arbetsvillkor, långa dagar, låg lön, man kanske inte ens får betalt för det arbete man utfört, man kan inte ta rast, man kanske inte får något att äta eller dricka även om man jobbar tio eller tolv timmar.

Stackars Reza känner sig “maktlös” och får ont i hjärtat när han får mindre betalt än sina kollegor.

— Det gör ont i mitt hjärta. Dom andra som jobbar där får mycket mer betalt men inte jag. Det gör ont. Man jag kan inte göra något för om jag slutar med jobbet slutar jag med livet tror jag.

Sluta med livet behöver Reza dock inte göra. Men han kan sluta bryta mot de svenska lagarna, och lämna Sverige för sitt eget land. Kan han arbeta här kan han säkerligen arbeta där. Och där kommer hans arbetsinsats bli betydligt mer uppskattad.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}