Polisen varnar: allt fler unga bär kniv

Det är inte lätt att vara ung i Sverige. Otrygghet, våld och hot om våld är vardag för många, både i och utanför skolan. Nu varnar polisen i Skurup föräldrar eftersom man beslagtagit en oroande mängd knivar under senaste tid.

OTRYGGHET. Kommunpolisen Sara Schön i Skurup uppmanar föräldrar att kontrollera sina barn. Hon säger:

– Vi har beslagtagit ovanligt många knivar nu under jullovet. Det är en oroväckande utveckling. Jag vill uppmana föräldrar att kontrollera sina ungdomar innan de går ut på kvällarna. Det är inte tillåtet att bära kniv på allmän plats, om man inte har särskilda skäl som att man är hantverkare till exempel. Men för ungdomar finns det aldrig några sådana skäl.

Det är inte bara i Skurup som knivar blir vanligare. Med jämna mellanrum kommer rapporter om att ungdomar med kniv hotar och rånar såväl äldre som jämnåriga och senast i dag greps en elev på Engelska skolan i Tyresö för mordförsök. Hans offer fick föras till sjukhus med stickskador.

SVT Nyheter rapporterar – också i dag – om lärarinnan Judy Jonsson – som fick en kniv mot halsen under lektionstid. Det hände 2016 så det som händer nu är inget nytt. Sedan 2014 har 224 anmälningar tagits emot av Arbetsmiljöverket där kniv eller liknande vapen förekommit.

Varför är det så här? Vad har hänt? Vilka ungdomar är det som beväpnar sig med kniv? Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, säger att man inte vet. Är det sant eller handlar det om att man vet men inte vill berätta? I brist på att man går på djupet och tittar på såväl socioekonomisk, etnisk, kulturell och religiös bakgrund så kommer vi inte få något vettigt svar. Avsaknaden av ett sådant lämnar öppet för spekulation.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}