Svårförståeliga regler räddar tidigare KD-topp från åtal

Riksdagens regler är svåra att begripa. Därför blir det inget åtal mot den tidigare KD-toppen Caroline Szyber, som lät skattebetalarna stå för familjens boende vid tre tillfällen då hon var på tjänsteresa.

KORRUPTION. För vanliga dödliga medborgare är inte okunskap om en lag eller myndigheters svårförståeliga byråkrati en ursäkt att inte göra rätt – sällan ens en förmildrande omständighet. För tidigare höga politiker verkar det vara annorlunda. Detta blir tydligt när åklagaren väljer att lägga ner förundersökningen mot den tidigare KD-toppen Caroline Szyber eftersom det inte är så “lätt att förstå sig på” reglerna kring vem som ska betala vad när familjen följer med på tjänsteresa.

Förvisso står det uttryckligen att ledamöterna själva ska bekosta en del av boendekostnaden om de har medföljande med sig. Men det var svårt för juristen (ja, hon är det i grunden) Szyber att förstå. Riksdagen skriver:

“En medföljande kan följa med på en ledamots tjänsteresa men betalar då för sina egna omkostnader. Om man delar hotellrum betalar Riksdagsförvaltningen 75 procent av priset för motsvarande ett dubbelrum.”

Kanske var det också svårt för henne att förstå att närvaron på ett privat bröllop i Fiskebäcksil, där hon lät medborgarna stå för tåg, traktamente, bilersättning och taxi samt boende för henne och sambon på hotell inte är okej? Dum som ett skåp måste hon vara eftersom det inte var enda gången hon inte förstod skillnaden mellan det privata och uppdrag i tjänsten.

När Aftonbladet avslöjade henne fick hon gå, men åklagaren är mer förlåtande än KD verkar det som:

– Av kontexten så framgår att Szyber säger sig ha missförstått regelverket och jag har tittat i regelverket och det är inte så lätt att förstå sig på.

Orden är åklagaren Joakim Zanders, som alltså lägger ner förundersökningen mot Szyber.

Samtidigt pågår tre andra förundersökningar för liknande “misstag” kanske vi ska säga: en moderat och två sverigedemokrater riskerar att ställas inför skranket. Det återstår att se om det blir något av det hela.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}