Nyårsterror när man skrek “Allahu akbar” och knivhögg tre

Under gårdagskvällen gick en man till attack mot personer på Manchester Victoria station. Beväpnad med kniv högg han mot resenärer på väg mot staden för att fira nyår.

MISSTÄNKT TERROR. Mannen, som var beväpnad med en lång kniv, skrek “Allahu akbar” (Gud är större) medan han gick till attack. En man och en kvinna i 50-års åldern samt en polis skadades. Attacken skedde bara en station från Manchester Arena, där Salman Abedi år 2017 detonerade en bomb efter en konsert med Ariana Grande. Då dog 22 personer.

Polis var snabbt på plats och lyckades omhänderta mannen innan han lyckades göra mer skada. Polisen har inte klassat händelsen som en terrorattack men de håller det inte för osannolikt [UPPDATERING: Under tisdagen meddelade polisen att man utreder händelsen som ett terrordåd]. Polisen blev huggen i axeln och fick lämna sjukhuset under natten. Mannen och kvinnan är allvarligt skadade, men inte livshotande. Mannen blev huggen i magen medan kvinnan i magen och ansiktet.

“Så länge ni bombar våra länder…”

BBC-producenten Bob Clark blev vittne till händelsen och han berättar om händelseförloppet:

“Jag hörde ett fruktansvärt skrik och tittade över plattformen. Jag såg en man i 60-års åldern tillsammans med en kvinna och en annan man klädd i svart. Det såg ut som att de slogs, men hon skrek på ett sätt som fick blodet att isas. Sedan kom mannen emot mig och jag såg att han hade en kökskniv i handen.”

Enligt Clark så skrek mannen “Allahu akbar” före och efter attacken. Han hörde honom också säga:

“Så länge ni bombar andra länder så kommer sån här skit hända.”

Till sist ingrep fem eller sex poliser och fick kontroll över gärningsmannen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}