I dag svärs Jair Bolsonaro in som Brasiliens president

I dag tillträder Jair Bolsonaro som president i Brasilien. Under ceremonin kommer flera världsledare att närvara.

BRASILIEN. I dag tillträder Jair Bolsonaro posten som Brasiliens president. På plats för att fira honom finns bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Ungerns dito Viktor Orbán. USA representeras av utrikesminister Mike Pompeo. Bland gästerna återfinns också Bolivias president Evo Morales.

Ceremonin går av stapeln klockan 18.00 svensk tid. Det var dock inte självklart att han skulle stå där. Den 6 september 2018, under pågående kampanj, blev Bolsonaro överfallen och knivhuggen av en politisk motståndare och det var fara för hans liv. Mannen som högg honom var tidigare medlem i det socialistiska partiet Partido Socialismo e Liberdade.

Brasiliens nye president är tidigare fallskärmsjägare och representerar en klar och tydlig politisk linje. Han sa själv i en intervju i oktober:

– Vad vi behöver är en regering med auktoritet utan att det blir auktoritärt.

Han tillträder nu med höga förtroendesiffror och har lovat att komma till rätta med landets kriminalitet och korruption. Bland annat vill han lätta på landets vapenlagar så att ostraffade medborgare ska ha rätt att äga, bära och använda vapen. Han har också sagt att landet kommer lämna FNs migrationspakt.

Jair Bolsonaro är kristen (katolik) och hans hustru och son är evangeliska. Enligt uppgift ska han gått i baptistikyrka under många år. 2017 konstaterade han i ett tal att det inte finns något som en sekulär stat och att staten ska vara kristen.

Den tillträdande presidenten är också dömd för hatbrott efter att han i ett teveprogram förklarade att det inte fanns någon risk att någon homosexuell föddes i hans familj.

Enligt presidentens politiska motståndare är han ett hot mot demokratin, något han själv ifrågasatt. Hursomhelst är Jair Bolsonaro ännu en “populistisk” högernationalistisk ledare som kliver fram på den världspolitiska arenan och med representanter för denna nygamla idé också i Sydamerika (och därtill det största landet på kontinenten med världens sjunde största ekonomi) är hoppingivande inför framtiden.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}