Vi tvingas leva vidare med terrorhot

Många har vid det här laget vant sig med att det då och då sker en terrorattack i Europa. Ännu fler förutsätter att det kommer ske i Sverige rätt som det är. Tyvärr är det så att vi alltjämt kommer tvingas leva med terrorismen närvarande.

SVERIGEBILDEN. Tre män från Strömsund och Stockholm åtalas för att ha förberett ett terrordåd. Bland bevis och indicier i förundersökningen finns bilder från bland annat Stockholm central och Mall of Scandinavia i Solna. Det finns kopplingar mellan männen och IS samt till personer som rest från Sverige för att strida för kalifatet i Levanten.

Säkerhetspolisen gör vad de kan för att hindra att terroristerna lyckas slå till i Sverige. Men det är bara en tidsfråga innan någon eller några slinker igenom nätet. Det kan inte bli på något annat sätt i ett land där säkerhetspolisen vet om över tusen personer med mer eller mindre dragning åt jihad medelst våld.

Vår rättsstat gör det ju också relativt ofarligt att förbereda terrorbrott. Är man intelligent och försiktig så kan man komma långt innan man bryter mot några lagar. Skulle man torska på halva vägen är det inte säkert att rubriceringen ens blir förberedelse till terrorbrott utan den kan lika gärna sluta med olaga vapeninnehav eller liknande.

Inte heller om du döms för att exempelvis vara i färd med att försöka genomföra en terrorattack mot, låt oss säga Jyllands-Posten i Danmark, behöver du oroa dig. Åtta år senare släpps du fri och enligt västerländsk rättspraxis är allt sonat. Fråga Munir Awad.

Självfallet kommer Säpo ha ögonen på honom, men signalen som skickas är tydlig. Sverige är ett bra land för terrorister.

Till och med om du lyckas med ditt dåd, som Rakhmat Akilov gjorde, så kommer du behandlas civiliserat och med alla dina mänskliga rättigheter intakta. Ja, du kommer till och med få vara med om att kulturarbetare diktar om sin förhoppning om att en dag få se dig i kassan på Coop.

Ett är säkert inför 2019: hotet om att terrorn när som helst kan drabba oss finns kvar.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}