Får man säga att transpersoner har en psykisk störning efter nyår?

Under 2019 dyker det upp flera nya lagar i Sverige. Förutom att TV-licensen ska dras från skattsedeln och rökning förbjuds på uteserveringar så kommer också transpersoner att omfattas av hets mot folkgrupp-lagstiftningen.

DEMOKRATUR. Lagen om hets mot folkgrupp är en “gummilag” som tolkas godtyckligt av polis, åklagare och domstolarna. Kruxet är ordet “missaktning” i lagtexten samt att brottet inte omfattar “en saklig och vederhäftig diskussion”. Vad som är “missaktning” och/eller “en saklig och vederhäftig diskussion” är det helt och hållet upp till domstolen att avgöra.

Från och med den första januari 2019 omfattas ytterligare en grupp människor av lagen, nämligen transpersoner, genom att “könsöverskridande identitet eller uttryck” läggs till i brottsbalken. Det innebär alltså att samma juridiska snårskog som omgärdar möjligheten till “en saklig och vederhäftig diskussion” om ras, religion, tro och sexuell läggning också kommer omfatta företeelsen att en 12-åring “kommer på” att han, trots att alla fysiska tecken finns där, är en tjej och att vi därmed måste ta det på allvar och inte hävda motsatsen.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Vet mer. Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

 

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}