Inte brottsligt att posera med IS-flagga

Medan det kan vara lagbrott att visa nordiska runor offentligt är det inte olagligt att poser med den flagga som används av IS. Det står klart efter att en åklagare valt att inte väcka åtal mot en man som haft flaggan i en profilbild på sin öppna Facebooksida.

HATBROTT? IS-flaggan är inte en hatsymbol på samma sätt som exempelvis de nordiska runor som användes av nationalsocialisterna för snart 100 år sedan. Detta är åklagare Gisela Sjövalls bedömning efter att ha beslutat om att inte väcka åtal mot en man som på sin Facebooksida poserade med flaggan.

Bilden med IS-flaggan är borttagen. I stället har han mannen denna bild. Foto: Skärmdump

Den misstänkte mannen har nekat till brott och menar att symboliken är allmän inom islam och att IS missbrukar den. Den svartvita flaggan med texten: “Det finns ingen gud utom Allah (Gud) och Muhammed är hans sändebud”, samt texten i den vita cirkeln som påstås vara Muhammeds sigill som lyder: “Muhammed är Guds sändebud” är inte exklusiv för IS, men den har kommit att symbolisera IS kalifat som etablerades genom folkmord och terrorism.

Islamologen Rickard Lagervall vid Lunds universitet – och som hörts som expert av polisen – menar att IS utan tvekan riktar in sig mot specifika folkgrupper:

– I sin propaganda fördömer man hela folkgrupper och uppmanar till attentat mot dem.

Det håller inte åklagaren med om:

– IS uttrycker någon form av missaktning, men det är mot alla utom dem som själv tillhör IS. Där är dilemmat, det blir för stor grupp.

Att gruppen är “för stor” brukar annars inte vara något problem. I Sverige går det utomordentligt bra att åtalas om man misstänks ha hetsat mot gruppen “invandrare” – en grupp som på intet sätt kan anses som begränsad. Är det invandrare från Nederländerna eller Norge; eller invandrare från Syrien eller Irak? Att däremot uttrycka stöd för och visa symbolerna som används av en aktiv terrororganisation vilka är inbegripna i folkmord, slavhandel, tortyr är inte något det svenska rättsväsendet har något problem med.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}