Två ytterligare mekaniserade brigader till armén erfar SVT

I dag finns det bara en enda mekaniserad brigad inom armén. Alla förstår att det inte räcker långt – numera i alla fall. Nu verkar det i alla fall som att politikerna är beredda att göra något åt det.

MILITÄRT. Svenska politiker i början av 1900-talet kom fram till att krigsmakten egentligen inte behövdes så man monterade ner den. Sedan visade det sig att den visst behövdes eftersom det blev ett stort världskrig, det andra i ordningen. Går vi fram i tiden tyckte politikerna inte att någon egentlig krigsmakt behövdes efter Sovjetunionens fall så man började avveckla och nedrusta igen.

Det fanns folk både då och nu som försökte förklara det uppenbara. En nation som vill vara suverän behöver en armé, därtill en krigsmakt avskräckande nog för att inte prövas. Eftersom det var vi nationalister som sa det så lyssnade man inte.

Omsider har man kommit fram till att det vore en bra idé med en slagkraftig försvarsmakt.

Nu verkar det som att försvarsberedningen har kommit fram till att Sverige år 2025 inte bara ska ha en extra mekaniserad brigad, utan två så att vi totalt har tre: Norrland, Skaraborg och Skåne. Gotland ska finnas kvar och en lättare infanteribrigad hamnar i Stockholm.

– Det är logiskt att ha fem arméenheter eftersom ÖB har identifierat fem militärgeografiska områden av särskild vikt. Då behövs det arménärvaro i anslutning till de här områdena. Vi ser fram mot en plan med fem enheter, säger arméchef Karl Engelbrektson till SVT.

Försvarsberedningen anser att armén måste prioriteras under nästa försvarsbeslut och man räknar med att utgifterna kommer att öka från dagens 48,5 till 70 miljarder per år. Det återstår att se om vi får en fungerande regering och riksdag som kan fatta nödvändiga beslut innan vi behöver brigaderna i ett skarpt läge.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}