USA drar sig ur Syrien “totalt och snabbt”

Vita huset har i dag meddelat att USA påbörjat arbetet med att dra tillbaka sina soldater från Syrien. Man anser att IS “territoriella kalifat” har besegrats och att man nu går in i en ny fas i kampen mot terrororganisationen.

USA/SYRIEN. President Donald Trump har från start varit missnöjd med USAs krig i Syrien (precis som han har kritiserat flera andra krig startade av landet i närtid) och i dag kom uppgiften som många har väntat på. USA drar tillbaka sina styrkor från landet.

I ett uttalande säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders:

”Dessa segrar över IS i Syrien signalerar inte slutet på den globala koalitionen eller striden (mot IS). Vi har påbörjat återvändandet av amerikanska trupper, samtidigt som vi övergår till nästa fas i kampen.”

Presidenten själv twittrade tidigare att enda orsaken han tillåtit amerikanska trupper i landet var för att bekämpa IS. USA lämnar inte heller regionen helt och hållet utan behåller närvaro i bland annat Irak. Med Irak som bas har man utfört attacker in i Syrien.

Alla är dock inte entusiastiska över utvecklingen. Den republikanska senatorn Lindsey Graham hade detta att säga i ett uttalande:

”Ett amerikanskt tillbakadragande i detta läge skulle innebära en stor seger för IS, för Iran, för Bashar al-Assad och för Ryssland. Jag fruktar att det kan få förödande konsekvenser för vår nation, för regionen och för hela världen.”

Han har delvis fel. Det är inte en seger för IS. Däremot är det en seger för alla de amerikanska soldater som nu inte behöver riskera att offra sina liv för att sådana som Graham ska leka världspolis.

Vår förhoppning måste vara att Bashar al-Assad äntligen kan knyta ihop säcken och få fred i landet. Ett orosmoln är dock Turkiet, vilka bara väntar på att kunna slå till mot den kurdiska gerillan. Kurderna har både bekämpat den syriska regimen som IS, samt sedan länge Turkiet. USA har varit deras främsta allierade hittills. När USA nu lämnar landet finns risken att Turkiet går in med full kraft, vilket självfallet skulle provocera al-Assad.

Hittills har dock president Trump manövrerat skickligt på den världspolitiska arenan så vi får utgå från att de mått och steg som behövs har vidtagits för att situationen inte ska bli fullständigt kaosartad när den sista amerikanska armékängan lämnar syrisk mark.

Det kommer ta mellan 60 och 100 dagar innan USA helt lämnat Syrien, säger en källa till Reuters.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}