Talmannens besked: nu blir det jullov, inte regeringsbildning

Den liberala demokratin fortsätter att visa sig oförmögen att hantera rikets styre, så nu blir det jullov för politikerna. Den 16 januari planerar talmannen att nästa statsministeromröstning ska äga rum.

REGERINGSBILDNINGEN. Det finns ingen anledning att ha någon omröstning innan julledigheten, det har talmannen kommit fram till efter de samtal han haft med partiledarna. Därför har han beslutat att det är lika bra att klappa ihop det hela och ta nya tag i januari. Planen är att hålla en omröstning den 16 januari, och sedan en till samma månad om det inte löser sig tredje gången heller. Blir det sedan extra val så ska det hållas i april.

Andreas Norlén har i vart fall en plan. De två statsministerkandidaterna (som båda blivit nedröstade) har också planer. Stefan Löfven kommenterar talmannens besked så här:

”Det är bra att talmannen har en tydlig plan framåt och att processen fortsätter för att Sverige ska få en regering på plats så snart som möjligt. Jag kommer att använda tiden till att göra allt jag kan för att Sverige ska få en handlingskraftig regering.”

Moderatledaren Kristersson hade detta att säga:

”Jag har tagit del av talmannens beslut, och vi kommer naturligtvis göra allt vi kan under helgerna för att en så bra borgerlig regering som möjligt ska kunna väljas i januari. Jag kommer att delrapportera till talmannen den 28 december hur det arbetet fortskrider.”

För oss som dömt ut den liberala demokratin som den charad den är återstår att luta oss tillbaka. Jag skrev tidigare följande i en kommentar om detta spektakel som utspelas:

“Bäst vore om det inte blir någon ny regering utan fortsatt kaos fram till nästa val. Eller varför inte, regeringar som bildas och faller om och om igen. Det skulle visa det vi vet: etablissemangets oförmåga att över tid hålla Sverige på rätt kurs.”

Jag står fast vid det och ett är tydligt: etablissemanget har inte förmågan att hantera en situation där de gamla hjulspåren försvunnit bakom dem. Det är nu jungfrulig mark de trampar på och de har ingen aning om var de ska ta sig till. Så länge det var samma gamla block och allianser så gick det an, för då krävdes inget av dem. Nu krävs det mycket, men det rätta virket saknas.

En hemsk tanke: vad händer om Sverige drabbas av en riktig kris?

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}