Mörka moln på Macrons himmel – också polisen säger ifrån

Ur ett maktperspektiv är det sällan bra att ändra sig “under hot”. Den läxan verkar det som att Frankrikes president nu tvingas lära sig. Polisfacken har nämligen deklarerat att det är dags för kåren att också protestera mot honom och hans politik.

FRANKRIKE. De Gula västarna gav inte upp sina prostester trots att Emmanuel Macron lovade att skippa höjningen av drivmedelsskatten. Snarare verkar de känna nytt självförtroende och protesterna har fortsatt. Inte blev det heller bättre av att flera höga militärer i ett öppet brev till presidenten förklarade att han är farligt nära landsförräderi och att en folklig revolution därmed kan vara motiverad.

Hittills har Macron dock kunna luta sig mot sina kreatur inom polismakten, som mer än gärna i många fall mött demonstranterna med våld och övervåld. Visst, det finns bra poliser – men de flesta av dem verkar inte ha kommenderats ut på Paris gator. Snarare verkar man hittat de mest robotlika inom kåren, vilka med stirrande blick mer än gärna slår ner allt som är gult och finns inom räckhåll.

Glöm inte att åtta personer mist livet i samband med protesterna. Förutom de döda har åtskilliga skadats allvarligt och en ung kvinna i Paris förlorade ett öga när polisen sköt henne i ansiktet med en tårgasgranat.

Polisfacken i Frankrike har dock meddelat att de i dag, den 19 december, kommer att protestera mot Macrons budget och kräva löneförhöjningar. Men det stannar inte där. Enligt flera polisfack kommer deras medlemmar bara att göra det absolut nödvändiga polisiära arbetet från och med den i dag och framåt. Man planerar också en större protest den 26 januari.

För president Macron är det mycket problematiskt om också polisen nu tar sin hand ifrån honom. Vi kan misstänka att det inte sänker sig någon julefrid hemma hos presidenten och han har antagligen sin flykthelikopter fortsatt på stand-by.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}