Patreon och finansoligarkin slår hårt mot det fria ordet på nätet

Alternativet finns framför våra ögon, men tänker vi använda det?

En kritikstorm har drabbat Patreon efter att de stängt av den politiske kommentatorn Sargon of Akkad, och flera profiler har nu lämnat tjänsten. Samtidigt visar finansoligarkin sitt fula tryne genom att strypa möjligheten för alternativa tjänster att genomföra ekonomiska transaktioner. Det finns dock ett alternativ, och vi måste lära oss detta idag om vi vill ha någon som helst frihet imorgon.

YTTRANDEFRIHET. Tjänsten Patreon, där du kan stötta innehållsskapare du tycker om med en summa i månaden eller varje gång de publicerar något nytt, har vuxit enormt de senaste åren. För många poddare, skribenter och musiker är inkomsten från deras fans via Patreon avgörande för att de ska kunna satsa helhjärtat på sin passion.

Redan förra året hamnade man i en del blåsväder när man slängde ut frilansjournalisten Lauren Southern från tjänsten, vilket man motiverade med att hon deltagit i en aktivistaktion för att stoppa människosmuggling på Medelhavet. Men nu har det börjat storma ordentligt efter att man stängt av YouTube-profilen Carl Benjamin, mer känd som Sargon of Akkad.

Den officiella anledningen är att man påstår att Benjamin använt sig av “hatspråk” när han blev intervjuad och kallade folk i chatten för “vita negrer”. Många har dock invänt och menat att det dels inte utgör ett brott mot Patreons regler eftersom det inte skedde på deras plattform, samt att det sett i sin kontext inte alls bör uppfattas som “hatspråk”.

Massflykt från Patreon

Avstängningen av Benjamin har fått följdeffekter för många innehållsskapare på Patreon då flera bidragsgivare slutat använda sajten, och häromdagen valde även Sam Harris — då trettonde största konto på sajten — att abrupt avsluta sitt konto. Han säger själv att han inte sympatiserar med Benjamins politiska ställningstaganden, men att han är för yttrandefrihet.

Även psykologen Jordan B. Peterson och YouTube-profilen Dave Rubin blev upprörda över behandlingen av Benjamin, och i ett tio minuter långt samtal berättar de om sina planer på att starta ett alternativ till Patreon. Något som kan bli lättare sagt än gjort om man inte hittar en lösning på betaltjänstproblematiken.

Det har nämligen provats förr, och namn som Hatreon och MakerSupport har redan glömts bort av många efter att de helt förlorat sina möjligheter att använda kortbetalningar och PayPal.

I samband med avstängningen av Benjamin valde flera innehållsskapare att flytta sin verksamhet till uppstickaren och konkurrenten SubscribeStar, men det tog bara dagar innan också den nya tjänsten stoppades av betaltjänstleverantörerna.

Finansoligarkin bestämmer vem som får höras

Utvecklingen belyser återigen behovet av en helt alternativ finansiell infrastruktur, och jag har flera gånger talat om vad jag kallar för internetpyramiden. Enkelt sett kan man säga att vi kan skapa våra egna serverhallar, våra egna sociala nätverk och våra egna Patreon-liknande tjänster — men nekas vi bankkonton och betaltjänster kan vi inte göra finansiella transaktioner vilket i längden stoppar oss från att driva våra egna verksamheter.

Ett av de senaste exemplen på några som råkat ut för detta är det sociala nätverket Gab, som inte längre kan ta betalt för sin Pro-tjänst med kort, eftersom de svartlistats av alla betaltjänstföretag då Gab förespråkar yttrandefrihet på sin plattform. Betaltjänstföretagen i sin tur är under press direkt ifrån de stora kreditkortsföretagen som VISA och MasterCard.

Så till vida att vi inte kan skapa vårt egna alternativkort till VISA och MasterCard och få det spritt bland jordens befolkning, vilket skulle kräva ofantligt många miljarder att genomföra om det ens är möjligt, så är vi alltså slavar under deras åsiktsdiktatur. I slutändan är det VISA och MasterCard som väljer vilkas åsikter som ska kunna uttryckas i en professionell verksamhet, en typ av oligarki som kommer bli än starkare ju mer vi går mot ett kontantlöst samhälle.

Ett alternativ vore så klart en politisk reglering som förbjöd den här typen av finansiella institutioner från någon som helst diskriminering av sina kunder, och att de istället måste upplåta sina tjänster till alla lagligt registrerade företag, föreningar och stiftelser. En sådan politisk reglering ligger dock inte i makthavarnas intresse, eftersom det inte är deras åsikter som drabbas av censuren, utan deras motståndares.

Alternativet finns framför våra ögon

Den enda rimliga vägen på kort sikt ur finansoligarkins klor är att steg för steg överge deras tjänster och system. Framtiden ligger i blockkedjan, teknologin bakom kryptovalutor som Bitcoin men också så mycket mer. Som dissident som värnar det fria ordet är det därför ens plikt att lära sig så mycket man kan om tekniken, och att steg för steg vänja sig vid att betala med kryptovalutor.

Vad vi måste förstå är att vi bara sett början på den stora censurvågen. För många märks det fortfarande “bara” av genom att de stängs av från Facebook eller Twitter, men när alternativ till dessa började dyka upp och istället blev stoppade av betaltjänstföretagen, blev det tydligt att de marknadsekonomiska mekanismerna är satta ur spel av finansoligarkin. När stödet för dissidenter växer runt om i världen, kommer också finansoligarkins repression bli allt hårdare.

Föreningen Det fria Sverige kommer hålla utbildningar i detta i Svenskarnas hus under nästa år, och inom kort kommer vi öppna för en enklare möjlighet att betala så väl sin prenumeration på Svegot som sitt medlemskap i föreningen med kryptovalutor, och redan idag kan du donera till vår verksamhet genom kryptovalutor.

Kryptovalutor, appar och hemsidor byggda på blockkedjan är framtiden för det fria internet – inte nödvändigtvis för att vi vill det, utan för att vi tvingas till det.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}