Belgiens premiärminister avgår efter bråk om FNs flyktingpakt

När det belgiska parlamentet stängde för dagen stod det klart att premiärminister Charles Michel kommer att lämna in sin avskedsansökan till Hans Majestät Belgarnas Konung Phillippe. Detta är resultatet efter att samarbetet med Ny-Flamländska Alliansen bröt samman tidigare i december.

BELGIEN. I mitten av december blev det regeringskris i Belgien efter att samarbetspartnern Ny-Flamländska Alliansen vägrade acceptera att premiärminister Charles Michels regering godkände FNs flyktingavtal. Den 10 december godkände Belgarnas konung att regeringen ombildades och sedan dess har det varit stökigt eftersom resultatet blev en minoritetsregering.

Premiärministern har försökt att samla stöd vänsterut för att kunna fortsätta styra fram till valet i maj, men under tisdagen stod det klart att vare sig vänstern eller de gröna var intresserade av att understödja honom. Hotad av ett misstroendevotum konstaterade därför premiärministern att han under tisdagskvällen inlämnar sin avskedsansökan till landets monark.

Om Hans Majestät Belgarnas Konung Phillippe godkänner avskedsansökan så kommer ett extra val att hållas redan i början av året.

FNs flyktingavtal har varit kraftigt ifrågasatt och flera länder har valt att inte skriva under det. Belgien är det enda landet där oenighet om avtalet lett till en regeringskollaps.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}