Klart: kommuner får förbjuda tiggeri

I dag kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som tillåter kommuner att själva bestämma om lokala förbud mot tiggeri. Däremot omfattas inte gatumusikanter av domen.

TIGGERI. Att vilja förbjuda tiggeri är en omskrivning för att vilja komma till rätta med så kallade EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga, det som av före detta statsminister Göran Persson kallades “social turism”. Ingen vill egentligen att polisen ska köra iväg en hemlös svensk, inte ens om han eller hon uppenbarligen vill omvandla mynten till en starköl eller två.

Det är Vellinge kommuns tiggeriförbud som nått hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen, efter att ha fått nej i lägre instanser. Nu är saken avgjort och kommunen kan införa förbudet. Ulrik Von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, säger:

– Det som Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast är att ordningslagen, som den är formulerad, ger kommunerna den här möjligheten. Sen är det upp till kommunerna att besluta om hur man vill göra.

Olika kommuner har olika idéer om detta, lite beroende på politisk färg vid makten. Moderaterna ville ha det i Stockholm, men drev inte frågan vidare under förhandlingarna efter valet och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger:

– Jag företräder nu en grönblå allians i Stockholm och vi har sagt att vi inte kommer att ha ett kommunalt förbud i Stockholm.

Tiggeriförbudet kommer dock inte kunna implementeras hur som helst. Framförallt är det geografiska begränsningar som för var förbudet får gälla. Dock behöver kommunen inte visa på störningar eller att tiggeriet är i någon speciellt omfattning för att ha rätt att besluta om ett förbud. Problemet är dock att tiggeriförbud i sig inte får bort tiggeriet.

Det återstår att se vilka som kommer upprätthålla förbudet. Polis och ordningsvakter har rätt att avvisa personer men det krävs ju då att dessa finns på plats. Att polisen – som befinner sig i en ständig kris – kommer ha tid att jaga efter EU-migranter som tigger är inte sannolikt. Speciellt inte eftersom tiggeriet är organiserat och den som körs bort från en plats snart kommer dyka upp på en annan.

Risken är däremot stor att svenska hemlösa drabbas, när pinnar ska plockas till statistiken. Att köra bort en svensk hemlös eller missbrukare kommer ju vara enklare än de som sätts ut av den organiserade brottsligheten.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}