Irakier och afghaner överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken

En kartläggning från Finland visar att utländska män är kraftigt överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken. Irakier och afghaner sticker särskilt ut.

SEXBROTT. Tre finska män per 10 000 har varit misstänkta för sexualbrott under 2017. För afghanska män är siffran 138 per 10 000 och för irakiska män 133 per 10 000. För syriska och turkiska män gäller 41 per 10 000. Detta visar en kartläggning som Ilta-Sanomat har gjort utifrån siffror från Statistikcentralen och finska polisen.

Enligt “experter” som tidningen talat med så finns det flera orsaker till denna överrepresentation. Bland annat framhåller man att utlänningarna har lägre medelålder och att brotten nästan uteslutande utförs av yngre män. Men detta håller inte. Tittar man bara till män i åldrarna 15 till 35 år så finns överrepresentationen kvar.

Andra förklaringar som lyfts är kulturell bakgrund.

Undersökningen stämmer överens med den undersökning som Uppdrag Granskning presenterade i somras, då man fann att 58 procent av de dömda våldtäktsmännen i Sverige var födda utomlands. Att överrepresentationen i mångt och mycket handlar om kulturell bakgrund går heller inte att ifrågasätta idag. Till exempel skrev Omar Makram om hur han reagerar när somliga vägrar se denna aspekt:

“Jag finner det därför frustrerande när vissa vägrar att se några som helst kulturskillnader i fråga om hur samhällen ser på sexualitet och kvinnor. Att påstå att samhällssynen på sexualitet och kvinnor skulle var densamma i Egypten som i Sverige vore lika befängt som det är felaktigt.”

Frågan kan alltså inte längre vara om det är så att massinvandring också leder till stigande antal sexualbrott. Det måste ses som klarlagt. Frågan är vad man kan göra åt det? Antingen accepterar vi det som “priset vi får betala” för att ha öppna gränser, eller inte. Om vi inte accepterar det så måste vi fråga oss hur vi kommer till rätta med det.

Ska vi, som Makram vill, hålla kurser som ger information ”om hur interaktionen mellan könen fungerar i ett sexuellt liberalt samhälle” samt utrusta alla kvinnor med armband där det står #tafsainte, eller ska vi ha nolltolerans? Denna nolltolerans skulle kunna innebära att varje utlänning som döms för brott utvisas omgående (eller interneras tills utvisningen kan genomföras) samt att den som fått svenskt medborgarskap under de senaste årtiondena blir av med det.

Grundfrågan är: om man måste utbilda en nyanländ i Sverige att man inte får våldta, vad har då vederbörande här att göra?

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}