En fjärde statsministeromröstning vore som att stå vid “avgrunden”

– Talmannen fruktar att svenska folket får säga sin åsikt en gång till

Om inte politikerna bryter sina löften gentemot sina väljare kommer det att bli extra val i Sverige. Det vore som att stå vid “avgrunden” sa talmannen Andreas Norlén i SVTs Agenda.

REGERINGSBILDNINGEN. Den grundläggande orsaken till att vi ännu inte har fått en regering i Sverige beror på att de olika partierna inte kan komma överens. Det borde vara en bra sak. Det betyder nämligen att de inte ger med sig utan faktiskt står upp för sina åsikter. Faktum är att väljarna borde vara glada över det hela och det naturliga – när ett styre inte kan etableras – torde vara att låta väljarna säga sitt igen. Om vi ska ha folkstyre så måste det vara upp till folket att ändra åsikt, inte de partier som vill företräda dem.

Den som röstar på V gör det för att politiken de står för stämmer bäst med deras egen uppfattning. Ett visst mått av anpassning och kompromiss av politiken för att få igenom hjärtefrågorna kan nog de flesta acceptera, men inte mer än så. För att få till en regering i dag måste ett eller flera partier helt svika sina väljare och det är inte rimligt.

Att då gå tillbaka till väljarna och säga: nu får ni rösta igen för det resultat ni gav förra gången fungerar inte, vore det rimliga. Enligt talmannen Andreas Norlén vore detta som att “stå vid avgrunden”. Vår liberala demokrati handlar nämligen inte om att folket ska bestämma. De ska tro att de gör det genom att lägga en lapp i valurnan vart fjärde år, men sedan tar politikernas dagtingande om principerna vid.

Det är inte upp till partiernas representanter att byta åsikt för att få makt. Ansvaret måste ligga på väljarna. Ska det bytas fot för att få en regering så är det upp till folket att göra det. Om inte betyder det ju att vår röst betyder ännu mindre än vi trodde, och så är det nog. När landets högst valda representant, talmannen, anser att det är en “avgrund” om folket får säga sitt på grund av att partierna inte ger med sig, så står saker och ting inte rätt till.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}