IS tar på sig dådet i Strasbourg

Terrorgruppen IS tar på sig ansvaret för dådet i Strasbourg, Frankrike. Detta efter att gärningsmannen skjutits ihjäl av fransk polis.

TERRORISM. Det är genom sin propagandakanal Amaq som IS nu tar på sig dådet och kallar gärningsmannen för en av sina “soldater”. Det är dock inte sannolikt att gruppen är inblandad. Gruppen lämnar inga bevis för det och sett till beväpning och utförande verkar det snarare som att det handlar om en ensam gärningsman. Bland annat var vapnet han använde från 1892.

Gärningsmannen, Cherif Chekatt, verkar snarare ha varit en kriminell typ som radikaliserats i fängelset. Han satt i fängelse i omgångar och hade ett foto av Usama bin Ladin på väggen i cellen 2008. Detta hade inte gått myndigheterna förbi, varför Chekatt fanns uppsatt på en lista över personer som misstänks hota nationens säkerhet. Det hjälpte inte.

Att muslimska invandrare i Europa “radikaliseras” genom kriminalitet är inte ovanligt. Inte heller är det ovanligt att personer från den muslimska kulturkretsen, som upplever sig åsidosatta i Europa, lätt kan attraheras av islamism. IS behöver inte längre skicka egna agenter till Europa för att genomföra attacker. De behöver bara pumpa ut tillräckligt mycket propaganda om jihad, så finns det många där ute som är redo att både lyssna och agera.

Cherif Cherkatt sköts till döds under onsdagskvällen.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}