Sveriges Radio kallar oroliga Törebodabor för rasister

I Töreboda är stämningen upprörd. Under lång tid har ett gäng utländska ungdomar trakasserat, hotat, rånat och slagit svenskar i samhället. Efter ett inlägg i en grupp på Facebook har Sveriges Radio reagerat. Men inte på våldsamheterna utan på reaktionerna mot dessa.

RÄDSLA. Tidningen Svegots artikel om oroligheterna i Töreboda kommun har väckt viss uppmärksamhet. Eller rättare sagt – kommentarer knutna till artikeln.

Då några upprörda lokalbor formulerat sig olyckligt i kommentarerna kan SR sätta en dramatisk rubrik.

“Rasisthets mot ungdomsgäng”

Vad består då “rasisthetset” av? Efter att ha gått igenom samtliga kommentarer är det väldigt svårt att se någon rasism.

Däremot uppgivenhet, ilska och desperata krav på att något måste göras. Töreboda är inte den lugna stad den en gång var. Politikerna verkar inte bry sig, inte heller skolan som istället förnekar problemen.

Det är inte underligt att de boende känner att det är dags att ta lagen i egna händer. Inte på grund av rasism utan för att skydda sig själva mot aggressiva utlänningar.

Den enda som närmar sig sanningen är Hossein Mostafa som är en av samordnarna bakom föreningen Tillsammans för Töreboda.

– Det finns tyvärr ett litet gäng killar som uppför sig illa, och det går ut över den stora gruppen som sköter sig /… / Vissa av dem kan jag prata med, men när det gäller andra så hjälper det inte. De lyssnar inte; jag har själv haft konfrontationer med dem.

Mostafa blir intervjuad av Sveriges Radio

När Sveriges Radio kontaktar Mostafa för att höra hans tankar kring artikeln och de tillhörande kommentarerna menar han att det inte stämmer.

— Det är en felaktig uppfattning. De vill ställa svenskar mot invandrare och att vi alla är terrorister och gör allt med våld.

Mostafa menar även att de som kommenterar själva “tar allt med våld”.

— De som säger detta har en historia av våld. De tar allt med våld. Men vi är inte sådana. Man kan inte dra alla över en kam.

Då Mostafas svenska är något svårbegriplig är det inte helt lätt att förstå vad han menar. Men ingen har dragit alla över en kam. Ingenstans i kommentarerna går det att läsa att samtliga invandrare är våldsamma. Tvärtom är det (alltför) många som gång på gång påpekar att det finns skötsamma invandrare och stökiga svenska ungdomar. Som om någon någonsin har påstått något annorlunda. Men ängsligheten är stor.

Mostafa fortsätter:

— Vi är många som är aktiva i samhället, läser på universitet och har fått jobb. Det är inte sant som dom säger, att alla nyanlända är såhär. De hittar på problem. De hittar inte positiva saker, bara negativa saker.

Det är oklart vilka “de” är. Men om “de” är upprörda invånare i kommunen så kan jag garantera att de, som så många andra svenskar, länge försökt se mångkulturen som något positivt. Men nu när deras egna barn börjar råka illa ut så har de kommit till vägs ände med positiva tankar. Att Mostafa då anklagar dessa för att hitta på negativa saker är ärligt talat oerhört provocerande.

När Mostafa får frågan om det nu ändå inte är så att det faktiskt är oroligt i Töreboda verkar han ha ändrat uppfattning. Alla är plötsligt snälla mot varandra. De som slåss gör nog det eftersom de inte riktigt förstått sig på lagarna(!).

— Töreboda är en fin by och alla människor är snälla mot varandra. Det handlar om att det finns några nyanlända som kommer hit och har olika bakgrund. De kanske inte fattar lagarna. Men vi kan informera dem, vi kan lära dem.

Än värre än det verkar

Sedan Tidningen Svegot publicerade sin artikel har det kommit in allt fler vittnesmål från människor i kommunen. Det verkar inte handla om några få individer som är “stökiga”. Det rapporteras om upp till 20 personer, flera av dem beväpnade, som gör att många väljer att inte gå ut på kvällarna.

Töreboda är tyvärr bara en av allt för många orter där otryggheten nu råder. Svenskarna drar sig tillbaka, hoppar över kvällspromenaden och går bara till affären när det är dagsljus ute. Då har, trots allt, Töreboda ändå klarat sig relativt lindrigt undan. Än så länge.

Och det ropas på förändringar. Allt från medborgargarden beväpnade med basebollträn, fler poliser och nattvandringar. Det senare kommer påbörjas tidigt nästa år. Det kan hjälpa något men kommer inte ta bort otryggheten. I värsta fall är det nattvandrarna själva som råkar illa ut.

Inte heller beväpnade medborgargarden är lösningen. Vi vet av erfarenhet att den så ofta efterfrågade polismakten då tenderar att rycka ut snabbare än ögat. Resultatet blir fängslade familjefäder, och i värsta fall hämndaktioner.

Det finns ett annat alternativ. Ett långsiktigt, realistiskt alternativ. Vi svenskar måste sluta ropa på att politikerna ska lösa våra problem. Det kommer de inte göra. Vi gör det själva, så som vi gjort så många gånger förut. Vi gör det via föreningen Det fria Sverige.

Läs Det Fria Sveriges uttalande om händelserna i Töreboda här, och ansök om medlemskap här.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}