Misstroendeförklaringar mot både Macron och May

Två av de mäktigaste ledarna i Europa står inför misstroendevotum inom kort. I Frankrike är det Macrons oerhört impopulära drivmedelsskatter som ligger bakom, i Storbritannien Theresa Mays hantering av Brexit-avtalet.

MISSNÖJE. Representanter från vänsterpartier i Frankrike har nu gått ihop för att väcka misstroendeförklaring mot den sittande presidenten. Anledningen är bland annat de kraftiga protester som utbrutit efter nya skatter på bensin och diesel.

Emmanuel Macron har gått med på att slopa skatterna men detta har inte dämpat missnöjet. Den blott 40-årige presidentens popularitetssiffror har sjunkit kraftigt sedan protesterna startade och knappt 20 procent av folket stödjer honom.

Det ser dock ut som att Macron sitter säkert på torsdag, då rösterna ska läggas. Vänstergrupperingen har bara 62 av 577 platser i det franska parlamentets andra kammare och Macrons parti har 309 av dessa, samt stöd av ytterligare 74 platser. Misstroendeföklaringen får därför ses som symbolisk men kommer minst sagt olämpligt för honom.

Macron är illa omtyckt både från vänstern, då man anser att han är en president för de rika, och från högern, som ser honom som en hantlangare åt globalisterna.

Vid omröstningen kommer budgeten för 2019 läggas fram och den kommer visa ett underskott som delvis beror på att drivmedelsskatten slopats.

Något värre ser det ut för Theresa May i Storbritannien. Sedan folkomröstningen visade att en majoritet av Storbritanniens befolkning vill lämna det skadliga EU-projektet har förhandlingarna om hur exakt detta ska gå till varit kaotiska och May har anklagats för att sätta Storbritannien i en beroendeställning till EU utan att landet får något att säga till om.

May har lovat att göra “allt vad hon kan” för att hålla sig vid makten. Och även om hon ligger sämre till än hennes kollega i Frankrike så finns det inte mycket som tyder på att hon blir bortröstad.

Enligt reglerna så krävs det att 15 procent av parlamentsledamöterna lämnar in en motion för att en votering ska ske. Missnöjet med Brexitförhandlingarna har lett till att 48 av hennes egna konservativa ledamöter nu gjort detta och omröstningen mot May sker även den imorgon, torsdag.

May behöver 158 röster för att hålla sig kvar och enligt BBC har 174 ledamöter redan ställt sig på hennes sida. Men även om hon vinner omröstningen behöver hon göra det med god marginal. Vinner hon med liten sådan tyder det på att hon inte har det stöd hon behöver för att fortsätta förhandlingarna kring utträdet ur EU. Stöd som hon verkligen behöver.

I ett tal till nationen varnade May för att ett konservativt ledarskifte mitt under förhandlingarna om Brexit kommer fördröja hela processen eftersom en ny ledare inte kan vara på plats förrän tidigast 21 januari. Förhandlingar som May nu har tvingats avbryta för att istället stanna i London och försvara sin position.

I värsta fall menar hon att Brexit blir en omöjlighet om hon inte tillåts sitta kvar.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!