Åkesson pappaledig när Löfven ska prövas som statsminister

– Är det en nyhet värd namnet?

I dag har svenska gammelmedier kablat ut nyheten att Jimmie Åkesson är pappaledig och på semester i Thailand. Han kommer därför inte finnas på plats när riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister. Vilket nyhetsvärde har det egentligen?

SEMESTER. Det är regeringskris och budgetförhandlingar. Snart ska kammaren rösta om Stefan Löfven som statsminister. Men Jimmie Åkesson har åkt på semester. “Källor” som gammelmedia talat med är inte nöjda med det, vilket är en “nyhet” de gärna publicerar.

Känslan är dock att det bara handlar om att hitta något att kunna ge sig på SD om. Under flera veckor har politikerna (utom Sjöstedt och Åkesson) ägnat sig åt att bråka i sandlådan. Att kunna skriva ner Åkesson måste därför kännas bra. Och när han åker till Thailand i stället för att vänta på samtalen som aldrig kommer från partierna som gång efter annan sagt att de inte kommer att prata med honom, så ska han minsann få hör det.

Det spelar ju ingen roll om Åkesson är på plats på fredag eller inte. Det spelar heller ingen roll om han är i Sverige eller inte medan komedin (tragedin?) om Sveriges nästa regering fortgår. Det går ju att ringa till Thailand och Åkesson förväntas antagligen inte annat än att kunna föra dialog med folk, om det skulle dyka upp något som Karlsson inte klarar att hantera.

Om det hade varit Åkesson voteringen gällde, eller om han satt i skarpa förhandlingar så hade det varit en annan sak. Men då hade han nog inte rest iväg. Sanningen är ju den att det nu inte spelar någon roll över huvud taget, speciellt inte eftersom alla partier svurit på att SD inte ska ges något inflytande.

Så, åk på semester du Åkesson.

Egentligen borde han hyllas av de personer som nu tar chansen att ge honom tjuvnyp. Han gör ju det som en modern pappa ska göra. I stället för att prioritera arbetet uppfyller han ett löfte som han givit sin son. Hur modernt och progressivt är det inte att vara pappaledig partiledare? Men det får han inte något tack för.

Med allt det sagt finns det däremot kritik mot hans resa som är giltig: själva resmålet. Svenskar är tokiga i Thailand men det kanske hade varit mer klädsamt att välja ett resmål som ligger i Europa, eller i vart fall är europeiskt. Kanarieöarna är ju en idé. Förvisso är det inte lika varmt där, men jämfört med Sverige både varmt och skönt.

Men det får väl bli nästa gång hoppas vi.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}