“Nyanlända” hotar och misshandlar i Töreboda

– Obehaglig stämning i samhället

I gruppen Mitt Töreboda på Facebook berättas det om ett gäng utländska ungdomar som under lång tid hotat och misshandlat jämnåriga, samt ägnat sig åt skadegörelse. Enligt de upprörda föräldrarna i gruppen bryr sig inte vare sig skolan, socialtjänsten eller ungdomarnas föräldrar. Skolan förnekar dock problemen, men det gör inte Hossein Mostafa, samordnare i föreningen Tillsammans för Töreboda.

SVENSKFIENTLIGHET. Under en längre tid har ett gäng bestående av “nyanlända killar” (så kallar Mariestads-Tidningen dem i sin pappersutgåva) plågat jämnåriga. Misshandel och hot har förekommit, samt vandalisering, vilket skapat en otrygg stämning i samhället, och i fredags blev en ung svensk attackerad av gänget.

Skolan viftar dock bort att det skulle vara så allvarligt som föräldrarna och ungdomarna själva säger. Leif Carlsson är rektor på Centralskolan och säger till Mariestads-Tidningen:

– Vi har ett antal pojkar som vi jobbar extra med, men de utgör inget säkerhetsproblem här hos oss.

Han tillägger också att han inte delar uppfattningen att det finns något gäng som håller andra i skräck i Töreboda. Denna bild delas av en av kommunens fältarbetare. Johannes Lindh menar att det som sker i samhället är “vanliga, hederliga ungdomsbråk” som inte har med utlänningar att göra.

Men alla håller inte med. Hossein Mostafa är samordnare för föreningen Tillsammans för Töreboda och han berättar att det visst finns ett gäng utlänningar som ställer till med bråk:

– Det finns tyvärr ett litet gäng killar som uppför sig illa, och det går ut över den stora gruppen som sköter sig /… / Vissa av dem kan jag prata med, men när det gäller andra så hjälper det inte. De lyssnar inte; jag har själv haft konfrontationer med dem.

Lotta Holster är också hon samordnare i föreningen och hon håller med om Mostafas bild. Det är ett gäng killar och man vet mycket väl vilka de är. Hon vill gärna att man ordnar ett öppet möte så att alla kan komma och prata om det.

Lotta tillägger också en sak när hon pratar med Mariestads-Tidningen:

– Det ingår även en svensk kille i gruppen. Det kan vara värt att tänka på.

Något annat som kan vara värt att tänka på är: i ett svenskt Sverige hade inget av ovanstående hänt.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}