Macron kallar på förstärkning när folket reser sig

- Jag ska ta Macrons skalp, säger taxichaufför

På lördag hettar det till ordentligt i Paris. Det finns inga tecken på att protesterna kommer att avta trots att bensinskatten nu slopats. Tvärtom verkar allt fler franska medborgare ställa sig på gula västarnas sida. Frankrikes regering oroar sig för fler våldsamheter och i värsta fall en statskupp. Det har de alla skäl att göra. Folket har fått nog. På lördag blir det en styrkedemonstration från båda sidor. Vem går segrande ur striden?

LA RÉVOLUTION. Frankrikes president Emmanuel Macron har vikt sig för raseriet hos de gula västarna och nu lovat att den planerade bränsleskatten inte blir av, istället för att endast skjuta upp den som först var sagt.

Men det handlar inte längre om bränslepriser. Det franska folket är oerhört missnöjda med sin president, som kallas “rikemanspresidenten” då han sänkt skatterna för de rika och skickat notan till vanliga arbetare. Protesterna har stort stöd hos allmänheten. En nyligen gjord undersökning visar att även om man är emot våldsamheter så stödjer 7 av 10 de gula västarnas kamp mot systemet. En kamp som ser ut att hårdna.

Macrons svängning i bensinskattefrågan är ett desperat försök att lugna ned stämningen i landet som allt mer börjar likna en faktisk revolution. Han verkar ha misslyckats med även detta och på lördag planeras stora protester. Protester som kommer, vad det verkar, bemötas av militär personal.

På Facebook uppmanar gula västarna nu till samling på Champs Elyssé-avenyn i Paris. 6 000 har sagt att de tänker närvara. Hittills. Studenter, arbetare, bönder, lastbilschaufförer och vanliga förbannade medborgare. De har tagit upp sina knutna nävar ur fickorna och viftar istället med dem i luften där de gör mer nytta.

Maktens män bör vara rädda

Mot dem står en armé. 89 000 poliser har kallats in. 8 000 av dessa i Paris, utöver de redan utkommenderade. Polisen får förstärkning av gens d’armes, militära styrkor som lyder under polisen.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Förbannade fransmän mot polissköldar och pansar. Hur ska detta sluta? Vet mer. Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}