Hur är det tänkt med framtidens elförsörjning?

– FNs klimatpanel vill ha mer kärnkraft

För att klara de uppställda klimatmålen måste användande av fossila energikällor minska kraftigt fram till 2050. Samtidigt måste fossilfri elproduktion öka rejält. Hur ska det gå till?

ENERGI. Svaret på den frågan är kärnkraft. Men kärnkraft ska vi helst inte ha i Sverige. Tyskland har redan avvecklat sin och det slutade med att man bränner kol som aldrig förr (och importerar el). Men tillbaka till Sverige, där känslor styr och 15-åringar vet bäst.

Vi ska inte ha kärnkraft. Vi ska inte ha fossila bränslen. Vi ska vara försiktiga med de norrländska älvarna. Vi ska inte elda ved. Vi ska ha vindkraft och solkraft, vilka inte är tillnärmelsevis effektiva i dag och kanske aldrig blir det. Det krävs en del energi för att tillverka de där vindsnurrorna som går sönder hela tiden, förfular landskapet och har ihjäl fåglar på löpande band.

Hur är det tänkt att elproduktionen ska säkras när natten kommer och vinden mojnar? Batterier. Jo, utvecklingen har ju kommit långt där… Man kan få ut en vecka ur telefonen, om man inte använder den. Hur många batterier har vi som kan driva stålverk och gruvor?

Kina, Indien och Ryssland investerar i ny kärnkraft. Det slutar väl med att vi får köpa el från dem på nåder. Den “utvecklingen” går ju hand i hand med den allmänna geopolitiska dito, där väst tappar mark på grund av att livslusten verkar ha pyst ut som en ur en gammal ballong som blivit kvar i taket från festen förra veckan. Finlands nybygge kommer hjälpa dem på traven så klart, medan Sverige haltar fram så sakteliga.

FNs klimatpanel tycker att kärnkraften ska byggas ut. Sverige håller inte med. Eller snarare, just nu vet Sverige inte vad Sverige tycker för Sverige har ingen egentlig politisk styrning. Kanske Greta Thunberg kan ta över och ordna det hela, hon är ju trots allt Jesu efterträdare och bibliska mirakel känns som enda vägen ut.

Det är nog lika bra att vi lär oss odla vår egen mat igen. Vi är på väg tillbaka till att bli det agrara samhälle vi var fram till ganska nyligen – det kanske är lika bra det. Vem vet, då kanske vi får vara ifred i alla fall. Eller nej, då kommer någon annan komma och driva våra stålverk och gruvor. Hoppas de ger fan i våra morötter.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}