Är det Ingemar som drar i Gretas trådar?

Lika lite som Fatemeh Khavari är en enkel tjej med stort patos är Greta Thunberg det heller. De är galjonsfigurer som används av starka krafter för att driva deras agenda.

MAKTEN BAKOM. Första december skrev jag om den “rörelse” som Greta Thunberg är galjonsfigur för. Jag var kritisk till mediernas narrativ där denna unga tjej lyfts upp och fram på ett sätt som jag anser vara menligt – för henne. Jag skrev:

“Vad gäller hennes status som ‘ledare’ för en ny global miljörörelse som hon ‘byggt upp’ måste jag tyvärr slå smolk i bägaren. Hon har inte byggt upp något över huvud taget. Det hon gjort är att hon började skolka från skolan. Något hennes mor, Malena Ernman, såg till att informera väl valda vänner inom massmedia om. Sedan tog det fart och är nu ett självspelande piano.

“Jag vågar gå så långt att hennes aktivism i mångt och mycket är en proxy för någon annan. Det är strategiskt rätt att använda en 15-årig flicka med autism som frontfigur i dag, eftersom vår tid bygger på känslor och är djupt barnslig. Det finns många som biologiskt sett är vuxna, men långt många färre som är vuxna i sinnet.”

När jag skrev det var jag okunnig om att Svante Thunberg och Malena Ernman – flickans föräldrar –  sagt att det var dottern deras som “väckte” deras miljöengagemang och därtill “uppfostrade” dem. Jag var också okunnig om hur välgrundat mitt antagande om att Gretas aktivism var en proxy för någon annan egentligen var. In träder Mats SkogkärSydsvenskan och hjälper mig på traven.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Vet mer. Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

 

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}