Kustbevakningen fortsätter hjälpa flyktingsmugglare

– Insatsen med Frontex på Medelhavet förlängs

Regeringen har beslutat att kustbevakningen under ytterligare två år ska patrullera Medelhavet för att “hjälpa nödställda”.

FLYKTINGSMUGGLING. För tre år sedan beslutade regeringen att Kustbevakningen skulle bli en del av Frontex insatser på Medelhavet. Sverige ställde upp med fartyg, mindre båtar, flygplan samt personal. För fjärde gången i rad har man nu beslutat om att insatsen fortsätter.

Frontex har egentligen som uppgift att skydda EUs gräns. Det gör man inte riktigt. På Medelhavet har man gjort som icke-statliga organisationer och blivit en del av flyktingsmugglingen i stället. Kusten utanför Libyen har patrullerats och när människosmugglarna satt ut ett lass på en sjöoduglig pråm (och ibland kommunicerat exakt position till de väntande sjöräddarna) har de plockats upp och sedan – med Libyen i sikte – transporterats till Italien.

Närmare bestämt har Kustbevakningen “räddat” över 13 000 personer hittills.

Nu är det dock en lite annorlunda situation då Italien stängt sina hamnar. Regeringen har därför beslutat att Kustbevakningen måste “ta nödvändig hänsyn till nationell verksamhet och beredskap”.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}