Hälften av Sveriges 15-åringar har utsatts för brott

– Ny undersökning från BRÅ visar den krassa verkligheten

Samtidigt som Sverige är “tryggare” än någonsin enligt somliga ifrågasätts den Sverigebilden av bland annat BRÅ, vars undersökning visar att hälften av Sveriges 15-åringar utsatts för brott.

SVERIGEBILDEN. I princip har utsattheten för brott ökat över hela spektrat för både tjejer och killar mellan 2015 och 2017. Det visar BRÅs undersökning. De konstaterar också att skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel, hot och sexuella kränkningar.

BRÅ konstaterar också att detta får konsekvenser för ungdomarnas sociala liv. De skriver i sitt pressmeddelande:

“Av de elever som uppgett att de utsatts för brott under de senaste tolv månaderna, är det en betydande andel som medvetet undvikit vissa personer, platser och aktiviteter eller hållit sig borta från skolan en hel dag, av oro för att utsättas på nytt. Bland dem som utsatts för hot uppger tre av fyra tjejer, och hälften av killarna, att de medvetet undvikit vissa personer, och nästan lika många har även undvikit att vistas på vissa platser.”

Förutom att hälften av niondeklassarna utsatts för brott så svarar hälften också att de är förövare. Vi läser:

“Ungefär hälften av eleverna har svarat att de begått något brott (stöld, misshandel, skadegörelse eller provat narkotika) vid minst ett tillfälle under de senaste tolv månaderna. Nivån är densamma som vid undersökningen 2015. Andelen är något större bland killar, och vanligast är det att begå stöldbrott, medan det är minst vanligt att man provat narkotika.”

Självfallet kommer olika “experter” leverera olika förklaringar och föreslå olika åtgärder, allt utifrån deras ideologiska hemvist. Men ett är säkert. Det är inte ett påhitt att det blivit värre.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}