Sverige spås vara kontantfritt inom fem år

När vice riksbankschefen talade vid en konferens i London under tisdagskvällen konstaterade hon att Sverige kommer vara “kontantfritt” inom tre till fem år.

KONTANTER.  Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley klargjorde att kontanter inte kommer att förbjudas, men att det kommer vara så få som använder dem att de i allt väsentligt kommer att vara oanvändbara. Hon har rätt, speciellt om inte lagstiftaren ser till att banker och affärer måste ta emot kontanter. Om det finns en valfrihet kommer de branscher som är inblandade inte frivilligt ta emot kontanter som betalningsmedel.

Förutom det kontantlösa samhället resonerade hon också kring centralbankernas framtid. De står inför valen att antingen skapa egna digitala valutor (vilket riksbanken i Sverige tittar på) eller så får de nöja sig med att försöka kontrollera pengar som skapas av privata aktörer. Hon sa:

“Om vi inte går något kan vi se fram mot en framtid där pengar kommer att privatiseras spontant”.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}