Hervé van Laethem om gula västarna – “Det är en vit revolt!”

Det finns mycket som är unikt med protesterna i Frankrike. Hervé van Laethem menar att allt fler fransmän talar om en faktisk revolution. Missnöjet mot Macron, polisen och de allt högre priserna har gjort att det kokar även hos de vanligtvis laglydiga och hårt arbetande medborgarna. Men det finns fler intressanta aspekter som gör att de gula västarnas protester är värda att uppmärksamma. Vi får även svaret på varför franska poliser tar av sig hjälmarna, och får höra några goda råd ifall protesterna sprider sig vidare.

FOLKRESNING. Hervé van Laethem sitter i styrelsen för den nationella organisationen NATION, och är aktivist för gula västarna i Frankrike.

Traditionell media gör sitt bästa för att mörka och förvränga vad som händer och därför kontaktade Tidningen Svegot van Laethem.

Hur protesterna startades och organiseras

— Jag heter Hervé van Laethem och är ordförande i NATION, en nationell organisation i den fransktalande delen i Belgien. Men jag är även aktivist med gula västarna. Rörelsen är väldigt känd i Frankrike men finns även i Belgien.

Hur startade protesterna?

— Det började med en höjning av bensinpriset. Några personer på sociala medier organiserade en blockad, och strejkade under ett dygn. I Frankrike är det lag på att ha gula västar i bilen så att man kan synas om man behöver lämna bilen i mörkret. Eftersom västen är till för att man ska synas väl använde man dessa som symbol.

— Eftersom det blev en stor framgång så fortsatte det, och det började handla om andra saker än bensinpriset. I både Belgien och Frankrike finns det stora sociala problem. Det blev en protest mot systemet, och i synnerhet mot Emmanuel Macron.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Läs och lyssna på hela intervjun, bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}