Frankrikes regering backar, men gula västarna inte nöjda

Den franska regeringen backar till slut. De drivmedelsskatter som lett till flera veckors våldsamma protester i Frankrike flyttas framåt i tiden. Men demonstranterna nöjer sig inte med detta och lovar att fortsätta sin kamp.

MOTSTÅND. De gula västarna har vunnit en viktigt delseger. Den franska regeringen vänder nu 180 grader och meddelar att de skjuter upp den bensinskatt som ligger bakom senaste veckornas oroligheter i Frankrike.

I en direktsändning berättade premiärminister Edouard Philippe att skattehöjningarna skjuts fram till i sommar, istället för att introduceras i januari som först var tänkt.

Detta möttes dock inte med någon större glädje från demonstranterna, som sade att det förvisso var ett “första steg” men att de kommer fortsätta att kämpa.

“Ingen skatt är värd att riskera nationens sammanhållning”, förklarade premiärministern i direktsändningen. Blott tre veckor tidigare lät det helt annorlunda. Philippe sa då att regeringen inte tänker ändra sig, och att den nya bränsleskatten var viktigt för att få fransmännen att konsumera mindre fossila bränslen.

En av ledarna för protesterna, Benjamin Caunchy, säger att det förvisso är ett steg framåt men att de “inte tänker nöja sig med en brödsmula”.

Över 100 personer har skadats och över 400 personer arresterats under helgen.

Philippe passade även på att varna demonstranterna:

“Om fler protester skall ske på lördag ska de ske med tillstånd och vara lugna. Inrikesministern kommer använda alla till buds stående medel för att säkra ordningen.”

Källa Washington Post
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}