Kriminella utlänningar i Danmark skickas till obebodd ö

– Vikten av god symbolpolitik kan inte underskattas

Är du utlänning, kriminell och har utvisningsbeslut så kommer du att placeras på en obebodd ö i Stege Bugt. Det är resultatet efter en överenskommelse mellan regeringen och Dansk Folkeparti.

FLUGORNAS HERRE. I Stege Bugt, cirka åtta mil söder om Köpenhamn, finns den obebodda ön Lindholm. För närvarande är den nedlusad med mycket smittsam svinpest, bland annat. Den pesten ska dock bort och i stället ska kriminella utlänningar med utvisningsbeslut bo på ön i framtiden. För tillfället är dessa utlänningar placerad på Kærshovedgård i Bording. Det är dock sådana problem där att borgmästaren övervägt att stänga ner det hela, varför lösningen med ön kom i rätt tid.

Det är inget fängelse som byggs på ön utan ett boende och det berör utlänningar som ska utvisas, är kriminella men som där utvisningen inte kan genomföras av något skäl. I stället för att ha dem “lösa” löser man det med ön. Kristian Jensen är Danmarks finansminister och han kommenterar beslutet så här:

– De kommer inte vara i fängelse. Det kommer finnas färjetrafik fram och tillbaka till ön, men färjan kommer inte köra på dagen och man måste vara på utvisningscentret på natten. Då har vi mer kontroll över var de är.

Danmark visar återigen att de är ett föregångsland och att det faktiskt går att ta i med hårdhandskarna utan att förvandlas till en tyrannisk diktatur (vilket varje krav på ordning och reda i Sverige brukar mötas av anklagelser om).

Danskarna fattat beslutet och nu ska det bara genomföras. Det kan dröja. Tidsplanen är att de första boende ska vara på plats 2021. Först måste dock ön saneras. Sedan 1926 finns en forskningsanläggning på Lindolmen och det kan finnas kvar både rabies, mul- och lövsjuka samt afrikansk svinpest efter att man lämnar den nästa år.

Det tar cirka 20 minuter att resa över från fastlandet till ön.

Förutom att det är en utomordentligt bra lösning på problemen med att utlänningar som ska utvisas kan hålla sig undan är det också fantastisk signalpolitik som Danmark sänder ut. Nyheter som denna sprids som en löpeld över världen och den med ont i sinnet tänker nog efter och väljer sedan bort Danmark som mål för sin “flykt”.

Det är bra för Danmark. Förvisso är det sämre för Sverige som fortsätter att skicka signaler om att vi alltjämt skänker bort vårt hemland. Som Owe Thörnqvist sjöng i Sverigebesöket så står Moder Svea där och “bligar dumt som en plundrad kommod”.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}